Марешки: Защо горивата продължават да са с марж от 40-50 стотинки?

6764
Марешки: Защо горивата продължават да са с марж от 40-50 стотинки?
Снимка: iStock/Guliver

България не облага с максимално висок акциз горивата, за да може цената да е по-добра за потребителите, но това не се случва – облагодетелстват се търговците. Това заяви варненският бизнесмен Веселин Марешки, който нашумя с пускането на бензин и дизел на по-ниски цени от средното за страната и събира подписка за референдум, включително заради горивата.

Според Марешки сега цената на бензина и дизела се движи около 1,97-1,99 лева. Спазиха си обещанието горивата да са по-евтини от 2 лева. Доставната цена в момента е 1,50 лв. за бензин A95 и 1,52 лв. за дизела т.е. не би трябвало цената на бензиностанциите да е над 1,80 лева. Така е във Варна, но не и в цялата страна, подчерта Марешки пред bTV. Във Варна никой не е затворил – повтаря се това, което беше преди години с лекарствата – уж беше невъзможно да има по-ниска цена, а се оказа, че не е така, каза аптекарският бос. Той заяви, че не е производител или преработвател, купува горива от други дистрибутори и въпреки това надценката му е достатъчна, за да не е маржът 40-50 стотинки.

Горанов: Ако имаш кухня и спалня в офиса и ти връщат ДДС, значи крадеш

Няма данък „уикенд” – говорим за системата на ДДС и въстановяването на справедливостта в нея. Не е коректно да ползва...

За своя референдум Марешки потвърди, че всичко е тръгнало от цената на горивата. Той все пак подчерта, че има въпроси като този за партийните субсидии, които са твърде високи. Досега имаме около 300 000 подписа, но това няма да стигне за вкарване в парламента. До края на януари е срокът – трябват ни още поне 100 000 подписа, заяви Марешки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика