Мащабна кампания в защита на розовото масло пред ЕК, искат да го приравнят с белината

10693
Мащабна кампания в защита на розовото масло пред ЕК, искат да го приравнят с белината
Снимка: Ивайло Илиев

Мащабна кампания в защита на розовото масло започва пред Европейската комисия, тъй като се готви стратегия, в която етеричните масла ще бъдат третирани като химически продукти, научи Actualno.com.

Първа за проблема алармира кметът на Казанлък Галина Стоянова. В края на миналата година тя получава писмо от кмета на френския побратимен на Казанлък град Грас - Жером Вийо, че в Европейската комисия се готви промяна в стратегията за химичните субстанции, която ще засегне производството на етеричните масла. От депутати в Европейския парламент разбрал, че ЕК смята да ги приравни към химичните препарати и да бъдат контролирани по този ред.

"Това означава, че няма да бъдат признати като земеделски, а като химични продукти. Той описва всички последствия, които може да има за индустрията на неговия град и региона, защото няма да могат да се ползват етеричните масла, не само от розовото, за добавки в хранителната промишленост, за парфюми, лекарства. Затова той е създал Асоциация на градовете, производители на етерични масла. Иска да включи и нас, от България, тъй като се познаваме и знае колко е важен този поминък за нас, а и източникът на етерични масла за парфюмерията в Грас е основно от нашата долина", поясни Стоянова.

СНИМКА: Ивайло Илиев/Actualno.com

Кметът на Грас поканил колегите му от Казанлък, Павел баня, Хисар, Панагюрище, където знае, че се произвеждат такива продукти. Предлага на 24 и 25 май да се срещнат в Казанлък, където ще се състои среща на Международната асоциация на етеричните масла в Брюксел с Българската асоциация за етеричните култури, по повод промяната в тази стратегия и регламентите на ЕС.

Отделно от това, кметът на Казанлък, а и всички кметове от региона получили писма от изпълнителния директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора д-р Румяна Грозева, в което ги уведомява, че още от октомври 2020 г. е започнала промяната в тази стратегия, свързана със Зелената сделка. По този повод тя участвала в кръгла маса, организирана от българското посолство във Вашингтон, за предприемане на мерки и стратегии, чрез които да се предотврати готвената в ЕК промяна, тъй като и САЩ ще бъдат засегнати от това, че потребяват продукция от България.

"На наша територия и в Добруджа се намира една от най-големите американски инвестиции в дестилерия за етерични масла, не само розово. Притеснението е не само в Европа, а и в Щатите. Г-жа Грозева предлага да се проведе регионална среща, която съвпада с инициативата на министъра на земеделието на 15- 16 февруари, когато той събира всички земеделски производители. Една от темите, които ще поставим на национално ниво пред министъра, е точно тази за промяната в стратегията и регламентите на ЕК", посочи кметът на Казанлък.

ОЩЕ: Розопроизводството да стане стратегически сектор за България, настояват от бранша

По проблема тя работи и с евродепутата Андрей Новаков, който направи своя проверка в ЕК и се убеди, че се работи по промяната в регламентите за икономическите субстанции и приравняването на етеричните масла към тях.

В поредица интервюта Новаков коментира така:

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от Европейската комисия, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков пред редица медии у нас.

Той отбеляза, че няма логика, след като етеричните масла се произвеждат от растения, чието производство не вреди на околната среда, да се третират като химични продукти.

Евродепутатът поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с решаването на проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло и се надява да срещне разбиране в Европейската комисия, за да се подготвят за защита на производството на розово масло и другите етерични култури в Европейския парламент.   Българският евродепутат е убеден, че планираното българско изложение в Европейския парламент през пролетта, свързано с отглеждането на рози и производството на розово масло, ще покаже традицията, като изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте "Роза Дамасцена".

СНИМКА: Ивайло Илиев/Actualno.com

"Започна една много организирана кампания за представяне на розовото, лавандуловото и другите етерични масла, които се произвеждат в България, и качеството на продуктите от тях в самия Европарламент. Дотук организацията ни е най-рано април месец да гостуваме в Брюксел с производители на етерични масла от България, за да покажем в сърцето на парламента какво означава чистото масло, произведено не само от чиста земя, но и от чисти земеделски продукти и какви са ползите от етеричните масла", обобщи Галина Стоянова.

По думите ѝ всички тези стъпки са в посока да се предотврати стремежът на ЕК да предложи на Европейския парламент гласуване на тези регламенти, защото това ще е последната фаза, в която трудно ще се направят промени.

"Затова борбата е докато още сме в Европейската комисия на етап разглеждане. Мисля, че ще бъде доста голям натискът, защото виждате колко много и различни страни са заинтересувани и работят", допълни кметът на Казанлък. 

В Розовата долина около около 2900 души са производители и преработватели на розов цвят. До миналата година България произвежда максимум до 100 тона розово масло.

Този проблем касае и производителите на лавандула, като засегнати ще са заети спреработка на етерично масло от нея в цяла Северна България. Така, че че проблемът е твърде мащабен.

Справка в сайта на Европейската агенция за химикалите сочи, че един от сортовете Роза дамасцена (Казанлъшка роза) вече е обявен за опасен. Според описанието, "субстанцията" от розата може да навреди сериозно на очите, предизвиква дразнене на кожата и може да доведе до алергичен кожен ефект, както и има отровен ефект за водната флора и фауна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика