Миков: Депутатите от БСП ще отхвърлят ТПТИ на гласуването в ЕП

5743
Миков: Депутатите от БСП ще отхвърлят ТПТИ на гласуването в ЕП
Снимка: БГНЕС

Представителите на БСП в Европейския парламент няма да подкрепят в този й вид резолюцията за споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) по време на утрешното гласуване в Европейския парламент. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков за БГНЕС. Той коментира по какъв начин ще гласуват българските евродепутати, излъчени с листата на БСП и членове на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПЕС) в ЕП.

Преди две седмици Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие резолюция, която има за цел да даде сигнал към преговорния екип от европейска страна. Документът бе приет благодарение на гласовете на Европейската народна партия (ЕНП) и ПЕС. Според критиците на споразумението в нея изобщо не са заложени големите притеснения относно ТПТИ и на практика този документ дава "зелена светлина" на споразумението.

Утре (10 юни) всички депутати в ЕП ще разгледат и гласуват този документ в пленарна зала.

"В парламентарната група на демократите и социалистите по този въпрос има различни мнения и нюанси", призна Михаил Миков. Част от депутатите подкрепят идеята за арбитражни съдилища, а други настояват да се разчита на съдебните системи в отделните държави.

"Аз лично смятам, че е добре да си остане юрисдикция на страните членки. Другото би било твърде лоша оценка за състоянието на съдебните системи на такива страни като Франция, Германия, Австрия, Испания, Италия и т.н.", каза Михаил Миков.

Според лидера на БСП извеждането на допълнителна юрисдикция, освен силата на глобалните корпорации в решаването на съдебните спорове с държавите, излъчва доза недоверие към устойчива система на правораздаване, по отношение на която не се е чуло Европейската комисията да има някакви забележки. "Вярвам, че и транснационалните компании имат доверие на съдебните системи на тези европейски страни", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика