Милиони левове харчени от ТЕЦ Марица Изток 2 без обществени поръчки

55759
Милиони левове харчени от ТЕЦ Марица Изток 2 без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Общо 83 са констатираните нарушения от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при направената ревизия на обществените поръчки на ТЕЦ Марица Изток 2 в периода 1 януари 2010 година – 31 март 2013 година.

Според „Труд” централата, която е единствената държавна измежду всички „Марици”, е дала 36,1 млн. лева за строителство, доставки и услуги без да е обявила обществени поръчки. 25 млн. лева са отишли за доставки, а 11 млн. лева – за услуги.

БЕХ: Да обложим с 30% данък ВЕИ сектора

Българският енергиен холдинг (БЕХ) поиска всички производители на електроенергия от ток, вятър и слънце да бъдат обложени с нов данък о...

Най-много пари без обществени поръчки са отишли за доставка на варовик и за автомобилни превози на персонала. От ТЕЦ „Марица Изток 2” се мотивират, че са платили общо 6,5 млн. лв. без договор за варовик, защото без него не можели да работят, а обявените конкурси се забавили.

В справката на АДФИ, която е достъпна на сайта на институцията, е отбелязано, че стойността на непроведените и неоснователно проведените обществени поръчки от ТЕЦ Марица Изток 2 е 9,974 млн. лева. Установени са общо седем непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки.

През посочения период директор на ТЕЦ „Марица Изток 2” е Георги Христозов, който сега е председател на Надзорния съвет на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Христозов беше назначен от икономическия и енергиен министър Драгомир Стойнев и е едно от многото скандални назначения на правителството „Орешарски”. Справка за Христозов показа, че той е съден за валутни престъпления, с влязла в сила присъда, което обстоятелство по чл. 40 от Закона за защита на класифицираната информация не дава право на Христозов да получава достъп до защитени данни.

След като стана ясно, че Христозов ще поеме БЕХ, Драгомир Стойнев поясни, че той всъщност щял да бъде само член на борда на директорите, а Боян Боев ще е изпълнителен директор на холдинга.

ЕК ще разследва БЕХ за злоупотреба с положение на пазара в България

Официално производство за разследване на БЕХ и дъщерните му фирми, бе образувано от Европейската комисия, съобщава БГНЕС. ЕК ще раз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика