Миньорите предупреждават, че е възможен режим на тока

19567
Миньорите предупреждават, че е възможен режим на тока
Снимка: БГНЕС

При определена конюнктура и ситуация режимът на ток може да се окаже реален факт. Това предупреждение отправи пред журналисти Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация към КТ "Подкрепа", информира БТА. Това се случи по време на пресконференция в рамките на Националното честване на днешния Ден на миньора.

От бранша настояват да получат парите си, които НЕК и енергодружествата им дължат, за да могат да се подготвят за есенно-зимния сезон. В противен случай може да не успеят да осигурят достатъчно количество въглища, с които да работят въглищните централи и да се произведе необходимото количество ток, информира Дарик радио.

КНСБ: Миньори ще чупят фотоволтаици, ако цената на тока падне с до 5%

От КНСБ обявиха, че миньори са готови да чупят фотоволтаици, ако цената на тока падне с до 5%. Причината за това е, че подобно решение ...

Топалов обясни, че е заблуда успокоението на някои експерти за наличието на достатъчно мощности: "Виждат, че има 12 000 мегавата мощности, но това не значи, че те ще са работещи в дадената ситуация. Съществува тази опасност при една студена есен без дъждове. Единственото, на което в този случай ще можем да разчитаме, е на атомната и топлоелектрическите централи. Въпросът е дали топлоелектрическите централи имат готовност да поемат необходимото. Към тази дата отговорът е „не". И това е вследствие на липсата на средства. Задълженията само към „Мини Марица - изток" са над 140 млн. Дори тристранните договори между мините, централата и НЕК правят така, че НЕК стана директен длъжник на мините и оттам не се разплаща. Следователно трябва да се набележат конкретни бързи мерки, за да се гарантира това нещо".

Според синдикалиста не може да се разчита и на внос.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика