Можем да издържим зимата, ако Русия не натисне газовопроводите още малко

11832
Можем да издържим зимата, ако Русия не натисне газовопроводите още малко
Снимка: БГНЕС

През последните две седмици налягането на в основата тръба, от която България получава газ от Русия, е в размер на 30-35 бара (при нормални 42 бара). Ако то падне под 26 бара, ще се задействат планови системи за сигурност. Това обясни в Народното събрание служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Ограниченията се компенсират с теглене от хранилището в Чирен. В момента в него има общо 471 млн. куб. метра газ. Страната ни може да издържи между 120 и 150 дни при сегашното положение - теглене на газ от Чирен и получаване на по-малки количества от договорените газ.

Щонов спокоен за доставките за газ

Няма основание за притеснение за доставките на газ. Това каза на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката и енер...

Министърът коментира, че от хранилището могат да се теглят не повече от 3,5-4 млн. кубични метра. В момента количествата, които се теглят, са в размер на 1,5-2 млн. кубични метра. С тях страната ни успява да посрещне нуждите си.

Ако пък нялагането мине под 30 бара, тогава централите ще бъда принудени да минат на алтернативо гориво - тоест - мазут, обясни Щонов.

По повод моментните ограничения той добави: "Смятаме, че пониженото влияние е следствие на технически проблеми в Русия, но не е ясно дали „техническите проблеми” са следствие на кризата с Украйна - можем само да предполагаме".

 

Близнашки: България има готовност да посрещне евентуална газова криза

Страната ни има готовност за посрещане на евентуална газова криза. Това заяви на брифинг в Добрич министър-председателят проф. Георги Б...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика