Най-голямата компания за млечни продукти в света отбелязва 10 години на българския пазар

5896
Най-голямата компания за млечни продукти в света отбелязва 10 години на българския пазар
Снимка: Лакталис България

Лакталис България, част от Lactalis Group, отбелязва 10 години на българския пазар. Българското дружество вече едно десетилетие е директен вносител и дистрибутор на продуктите на Lactalis Group, която е най-голямата компания за млечни продукти в света, позната у нас най-вече с премиум стоките с марката PESIDENT.

Историята на Lactalis Group започва през далечната 1933 година в град Лавал, Западна Франция, където Андре Бение основава дребен семеен бизнес, без да подозира, че 90 години по-късно начинанието ще се издигне до една от най-големите хранителни компании в света.

Първият продукт на компанията е френско сирене „Камембер”, произвеждано под марката Le Petit Lavallois. Започвайки скромно с производството на под 20 броя от този продукт на ден, през 1970 година компанията вече произвежда по 18 млн. броя дневно. Настоящото име Lactalis Group е прието и се налага от 1999 година насам.

Понастоящем Lactalis Group има присъствие в над 150 страни по света, 85 000 служители и годишен оборот от над 28 млрд. евро, което превръща в най-голямата компания за млечни продукти в света към 2022 година.

Продуктовата гама на Lactalis в наши дни е изключително разнообразна както благодарение на разработката на нови продукти през годните, така и в резултат на серия придобивания, сред които световно познатите Galbani и Parmalat. Компанията предлага от различни видове сирена, мляко, млечни специалитети, сметана, масла до бебешки храни, месни продукти и дори хранителни добавки за спортисти.

10 години Лакталис България

Лакталис България, част от Lactalis Group, е официално регистрирана у нас на 1-ви юли 2013 година, като от началото на следващата година е директен вносител и дистрибутор на продуктите и търговските марки на Lactalis Group в България.

Въпреки че българският пазар е наситен с традиционни за нашата страна млечни продукти, Лакталис България успява да увеличи обема на реализираната продукция у нас приблизително 10 пъти от 2014 година насам, увеличавайки портфолиото си тройно за разглеждания период, става ясно от думите на изпълнителния директор на Лакталис България Александър Кабакчиев.

Александър Кабакчиев, изпълнителен директор на Лакталис България;

Снимка: Елеонора Пенчева

При все че Lactalis Group е международна компания, лидер в своя сегмент, тя продължава да се управлява като семеен бизнес с присъщото внимание към детайла. Компанията е собственост и се управлява от семейство Бение вече трето поколение, което има лична ангажираност към развитието на бизнеса. Изключение не прави и българския пазар. По думите на Кабакчиев, срещите с Еманюел Бение, който от миналата година лично изпълнява ролята на изпълнителен директор на компанията, представляват уникално изживяване, тъй като френският предприемач всеки път е отлично подготвен с всички цифри и данни за България.

А това от своя страна само демонстрира потенциала на българския пазар за премиум хранителни продукти, като PRESIDENT.

Според Кабакчиев, това което отличава родният потребител е силното търсене на традиционни за българската трапеза млечни продукти, но през последните 10 години интересът към премиум продукти нараства все повече. Според него, потребителската култура у нас се увеличава, което върви ръка за ръка с ръст в търсенето на висококачествени и гурме продукти, като специални сирена например. През последното десетилетие българите пътуват по света и желанието им да опитват нови храни се покачва с всяка изминала година.

За интереса към по-качествени продукти допринася и стремежът към здравословен начин на живот, който намира все по-голяма почва у нас.

Кабакчиев признава, че налагането на премиум бранд като PRESIDENT не е лесна работа на българския пазар поради икономическите реалности и сивия сектор, а през последните години и заради COVID локдауните, ускорената инфлация и несигурността, предизвиквана от войната в Украйна.

Въпреки това, десетократният ръст в реализираните обемни у нас доказва, че българските потребители знаят добре какви са предимствата на висококачествените продукти. За своята 10-годишна история Лакталис България е увеличила продуктовата си гама от около 40 продукта до 150 артикула. По думите на Кабакчиев, компанията се гордее особено с навлизането в сегмента на белите краве сирена с продуктите PRESIDENT Salakis и типичното за българския пазар краве саламурени сирене с марката PRESIDENT.

Кабакчиев е уверен, че търсенето на качествени продукти в България ще продължи да расте и през идните години. Българските потребители могат да очакват нови продукти в резултат на придобиванията на Lactalis Group през последните години на хранителни брандове като немския Omira, нидерландския Leerdammer, италианските Castelli и Ambrosi.

PRESIDENT разбира се ще продължи да бъде основен фокус и бранд на Лакталис България, отбелязва Кабакчиев, добавяйки, че в бъдеще компанията ще предложи на родния пазар и по-достъпни продукти като кисели млека и млечни напитки – категории, в които до сега не е присъствала у нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com