Петролни гиганти с интерес за сондажи в нашето Черноморие

5920
Петролни гиганти с интерес за сондажи в нашето Черноморие

Световни нефтогазови компании като американската "ЕксънМобил", австрийската ОМV, холандската "Шел", френската "Тотал", испанската "Репсол" и британската "Мелроуз" имат интерес да сондират в дълбоките води на Черно море в площта "Хан Аспарух", която е разположена върху 15 хил. кв. км в близост до румънски териториални води. Това съобщи пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде Mediapool.

Гигантите в търсенето и добива на нефт и газ са закупили документация за участие в конкурса, обявен от българското правителство, и сега се очаква дали ще подадат оферти за участие в търга за избор на титуляр на разрешителното за търсене и проучване за нефт и газ.

Интересът на "ЕксънМобил" и OMV със сигурност е породен от откритите в близост до блок "Хан Аспарух" в румънски води залежи на природен газ, заради които дори Букурещ предяви претенции към България за тази територия и заплаши, че ще съди София в Хага за тези терени. Според геолози, откритото в румънския шелф на Черно море находище, чиито запаси се оценяват между 42 и 84 млрд. куб м газ, продължава в български води и затова тези две компании ще направят всичко възможно, за да вземат терена.

"Мелроуз" пък вече добива природен газ във водите на Черно море край Каварна и интересът й също е обясним.

"17 юни е крайният срок за подаване на оферти. В рамките на 1 месец, предполагам, че ние ще успеем да оценим проектните предложения, и в средата на лятото трябва да имаме избрана компания, която да проучи възможностите, съответно да сключим договор с нея и тя да започне сеизмика, геоложки проучвания, анализи на данните", обясни Добрев. По думите му може да се очаква първия сондаж догодина, но дали това ще е така, ще зависи от работната програма на избраната компания.

Сондажната програма трябва да бъде одобрена от Министерството на околната среда и водите, а според нови поправки в Закона за опазване на околната среда, компанията, която ще търси суровини, вече ще трябва да прави и оценка за въздействие върху околната среда на своето инвестиционно намерение.

"Добив можем да имаме едва след 2-3 години, а пък перспективите са много добри. Ние работим много активно в тази посока", обясни енергийният министър и отново изрази надеждите си в дълбоката част на българското Черноморие да се открият солидни залежи. При средногодишно потребление на природен газ от под 3 млрд. куб. м страната ни ще е обезпечена със собствени ресурси за дълго време, смята той.

Делян Добрев коментира още, че с поправката в забраната за използване на технологията хидрофракинг, приета от временната парламентарна комисия, не се отваря вратичка за извършването на проучвания по спорната технология. Напротив - тя, по думите му, отваря новите възможности за проучвания за газ по Черноморието ни по конвенционални метод.

"Забраната за проучване и добив на шистов газ чрез фракинг остава, направената промяна беше само в посока да не се възпрепятстват сондажите по конвенционалния метод", поясни енергийният министър.

Българският природен газ сред най-евтините в ЕС

Според последните данни на Евростат България се нарежда на пето място (заедно с Литва) в Европейския съюз по ниски цени на природния ...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика