Проекти за фотоволтаици вдигат цените на земеделската земя

11692
Проекти за фотоволтаици вдигат цените на земеделската земя
Снимка: iStock

Земеделската земя е поскъпнала с 21% през последната година. По данни на НСИ през 2022 г. средната цена при сделки с ниви достига 1428 лв. на декар като предната година е била 1174 лв.

Традиционно най-скъпи са нивите в Североизточна България, където е и житницата Добруджа. Там средната цена на декар достига 2 043 лв., което е 32% ръст за година. Област Добрич е лидер с 2 832 лв. на декар, следват областите Варна с 2022 лв., Силистра – 2 007 лв., Монтана – 1 810 лв. и Русе – 1 632 лв. на декар, пише в. "Сега".

За последните осем години земеделската земя в страната е поскъпнала с близо 90%, показват още данните на НСИ. Така например през 2015 г. средната цена е била 761 лв.

ОЩЕ: Земеделската земя поскъпва, в три области средната цена надхвърля 1500 лева за декар

Фирми, близки до Доган, си купиха евтино голямо количество земя в Радомирско

Фирми, свързвани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са успели да купят немалко количество земеделска земя на изгодна цена в Рад...

Скок на цените на нивите се наблюдава във всичките шест статистически района на страната.

В Северозападния район сделките с ниви вече се сключват средно за 1 525 лв. на декар, което е с 19% увеличение за година. Само преди пет годините земеделските земи в Северна България се продаваха под 900 лв. на декар.

В Северен централен район поскъпването е по-голямо - с 24%, а най-слабо се покачват цените в Югозападния район - с 0.7%.

Почти навсякъде търсенето надвишава предлагането, особено на плодородните земи, което води и до ръст на цените. По данни на брокери търсенето през последните години расте, защото земята е добра инвестиция за хората със свободни пари, а за разлика от жилищата, за земята не се плаща данък.

Поскъпват и необработваеми затревени площи - ливади, мери и пасища. През 2022 г. средно за страната цената на декар достига 369 лв. - с 15% повече от предната година.

Земеделската земя поскъпна до рекордна цена

Високите ренти в плодородната година вдигнаха цената на земята в Добруджа до 3000 лева за декар. Земеделската земя в района на Добрич е...

На много места в страната се забелязва динамично изкупуване на необработваеми земи и частни имоти в малките населените места, върху които се изграждат фотоволтаични мощности. В Сливенско например това е довело до 13% ръст на цените на необработваемата земя в последната година.

Общинските съвети са притискани от инвеститори да променят предназначението на терените, върху които може да се изграждат соларни паркове, алармираха неотдавна от Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници.

С над 20% по-високи са наемите на ниви. Средната рента на декар за страната достига 63 лв., докато предната година е била 53 лв.

Отново Североизточна България е с най-високи нива на рентите - там арендаторите плащат средно по 93 лв. за декар, като най-скъпи се оказват терените близо до морето. В Балчишка община например брокери посочват, че ожесточеното състезание между кооперациите и частни производители е предизвикало нереално високи ренти, които не отговарят на направените разходи. В същото време високите ренти карат собствениците да се въздържат да продават.

ОЩЕ: Близо 90% от площта на България е заета от земеделски и горски територии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика