Прогноза: Бензинът ще стигне малко над 3 лева, но не и повече

3311
Прогноза: Бензинът ще стигне малко над 3 лева, но не и повече
Снимка: iStock

Доставките на нефт за България са стабилни и ритмични, заяви председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев. По думите му на този етап няма основание за драстично увеличение на цената на бензина, съобщи БНТ.

Въпреки това прогнозите са, че цените на петролните продукти ще растат. Кънев коментира парадокса, че руски нефт има, той поевтинява, има и възможност за доставка, но никой не иска да го купува.

"Рафинериите и търговците не искат да го купуват, защото от една страна банките не им дават кредитни линии и от друга страна смятат, че може да имат някакви проблеми след това във връзка със санкциите, въпреки че доставките на нефт не са част от санкциите. Друга причина е това, че Черно море представлява вече рискова зона за транспортиране на стоки, нефт включително, и търговците не биха искали да рискуват да доставят оттам. От друга страна са се повишили и тарифите за транспортиране пет пъти, а и застрахователните компании са повишили многократно премиите за застраховане на танкерите, така че не е изгодно да се купува по този нчин", заяви Кънев.

Той обясни, че България получава от поевтинелия руски нефт. Ако обаче спре да пристига руски нефт у нас, рафинерията в Бургас има възможност да работи и с други сортове. Тя го е правила вече. Нефт пък може да дойде от Алжир, Либия, Ирак, Саудитска арабия чрез Средиземноморския пазар.

"Една от прогнозите за увеличаване на цената на нефта, е тя да стигне ниво, до което потреблението да започне да пада. Ако цената на нефта стигне 120-130 долара за барел, това ще предизвика спад на потреблението. Тогава доставките ще започнат да са достатъчни и цената ще спадне. Бих прогнозирал бензинът да стигне до 3 лева и малко отгоре, но не повече", каза Валентин Кънев.

Кирил Петков: Почваме проверка кой създаде паника за горивата

Без никаква причина в момента се всява паника с горивата. Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл...

Според него най-добрият вариант е задържане на сегашните цени. По повод опашките по бензиностанциите отпреди дни, които бяха предизвикани от слухове за скок в цените, Кънев изрази мнение, че това е показало възможностите на социалните мрежи да влияят върху поведението на хората.

"Едва ли може да се каже кой точно го е направил, но някой просто е сложил тези снимки в интернет и нещата са тръгнали по този начин. Голямата паника е възникнала според мен от това, което е показано във Фейсбук, тъй като става въпрос, доколкото разбираме, за единични случаи около 20 бензиностанции", заяви Кънев.

На въпрос за табелите с високите цени в бензиностанциите, Кънев коментира, че със сигурност това не са били големите вериги, които са със стабилни доставки, а по-скоро малки играчи, които са искали да направят бързи печалби.

И още: Експретни прогнози сочат таван на цените от 3 лева на бензина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика