Роа: Плашещо е, че в България сивата икономика стигна 30%

5267
Роа: Плашещо е, че в България сивата икономика стигна 30%

Плашещо е, че в България приблизителната стойност нa сивата икономика стигна до 30%. Това заяви Висенте Хуртадо Роа, експерт в отдел "Европа 2020" към генералния секретариат на ЕК, предаде БГНЕС.

Миналата година европейските препоръки за реформи в България бяха определени в седем категории, техният брой е същият и за 2012-2013 г, разясни Роа. Според него има добър напредък по въпроса за бюджетния дефицит, както и в реформата за растежа на заплатите. Това не означава, че всичко, което трябва да се свърши, вече е направено, поясни Роа. Нивото на заплатите остава ниско. Това, че такава конкретна препоръка не съществува за тази година, не означава, че трябва да спрете работата в тази сфера, допълни той.

Лошото ниво на растеж през тази и следващата година може да окаже лош ефект върху бюджета, продължи евроекспертът. В ситуация на криза трябва да се фокусираме върху разходи, които поощряват растежа. Трябва и подобряване на нивото на спазването на данъчните изисквания. Плашещо е, че в България сивата икономика стига до 30%. Това е приблизителна стойност, много трудно е да се изчисли абсолютно точния процент, поясни Роа. "Трябва наистина да се борите срещу данъчните измами". Евроекспертът отбеляза и нуждата от подобряване на състоянието на бюджетните рамки, което ще помогне контрола на дефицит. Дефицитът в България е под контрол, но трябва да останете стриктни в изпълнението на бюджетните политики, заяви Роа.

Още една от препоръките за България за периода 2012-2013 г., спомената от Роа, е свързана с пенсионната реформа. Тя е поставена под въпрос от българското правителство, техният аргумент е, че са направени достатъчни усилия за намаляване на пенсионираните, коментира евроекспертът. Според ЕК е нужно "хармонизирането" на възрастта на пенсиониране при мъжете и жените. Роа спомена и за препоръката за въвеждане на по-строги критерии на инвалидните пенсии. Пенсионерите са сред групите, застрашени от бедност, по-доброто решение за всички е да се опитаме да запазим пенсионната възраст колкото се може по-ниска, допълни Роа.

Важното за нас е държавите - членки да са информирани, защото препоръките не са нещо, което се създава в Брюксел от нищото, продължи евроекспертът. Имаме експерти в областите във всички области, които са във връзка с държавната власт в България. В кризата установихме, че има нужда по-голяма координираност на страните членки. Без координирани политики няма да стигнем далече, някои хора интерпретират това като по-голяма нужда от Европа, каза още Роа. За да се постигнат целите на стратегия "Европа 2020" и да вървим напред, са необходими реформи във всички области.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика