Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицотакис към РСМ: Не прекрачвайте гръцките червени линии

22 май 2024, 12:51 часа • 2747 прочитания

Нашите приятели в Северна Македония трябва да разберат, че предизборният период свърши. Дойде време да се заемат сериозно и да спазват Преспанското споразумение, ако имат интерес да останат на европейския път. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за гръцката телевизия "Open".

ОЩЕ: Сайтът на президента на Северна Македония се отказва от конституционното име на страната

"Когато имаме проблеми, например със северните ни съседи, ние ги решаваме сериозно. Ясно поставяме червени линии и настояваме Преспанското споразумение да се спазва, въпреки че не бяхме съгласни с много негови аспекти. По въпроса за името в никакъв случай няма да се откажем. Името на страната е "Северна Македония" и докато някои продължават да я наричат "Република Македония", знайте, че ние ще бъдем против тях", подчерта Мицотакис.

По време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония. Това предизвика остра реакция в Атина.

„Властите в Скопие трябва да осъзнаят, че тази политика ще ги доведе до международна изолация“, каза премиерът на Гърция.

ОЩЕ: Мицотакис отново предупреди: Ако Скопие използва името Македония, няма да има ЕС

Мицотакис припомни международните реакции, непосредствено след встъпването в длъжност на Силяновска. "В този момент Гърция не е сама. Гърция не е изолирана, Скопие е изолирано", каза той.

"В крайна сметка те ще разберат, че тази политика е безперспективна. Искаме добри отношения със северната ни съседка", допълни гръцкият премиер.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес