Сметките ни за ток - гаранция за приходите на американските ТЕЦ-ове

6945

Строежът и приходите от продажбата на електроенергия от двете американски централи ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 са гарантирани със сметките за ток на българските данъкоплатци. Това съобщи икономическият и енергиен министър в оставка Делян Добрев.

За какво става въпрос - подписани са договори бъдещите вземания от сметките за ток на българските потребители да бъдат гаранция за строежа на двата ТЕЦ-а. С други думи - ако държавната НЕК бъде обявена във фалит и не може да плаща за електроенергията на двете централи по 15-годишните договори, сключени по времето на кабинета „Костов", приходите на американските ТЕЦ-ове са гарантирани с приходите от енергоразпределителните дружества. Към момента на сключване на договорите за особени залози ЕРП-тата все още са били държавна собственост, докато сега това не е така.

Интересното в случая е, че реално нормата за възвращемост т.е. гаранцията на приходите при фалит на НЕК е фиксирана през 2001 година (по времето на кабинета Костов) с две офшорни компании. След това тези компании, които са получили държавните гаранции, писмата за подкрепа и т.н., са продали добрите условия за строеж и модернизация на ТЕЦ-овете на друг инвеститор. Реално AES и „Контур глобал" не са били титули на споразуменията от 2001 година, когато е направена схемата.

Защо ЕРП-тата имат договори за консултантски услуги за 35 млн. лева, пита Делян Добрев

Нелогично е да има увеличение на цената на тока от 1 юли така, както бяхме свидетели през последните години. Това заяви министърът на и...

Залозите т.е. гаранцията за бъдещите вземания по двата договора са с общ размер от 13 млрд. 188 млн. 827 хил. лева, съобщи Добрев. Договорите са подписвани през 2002 и 2005 година - от изп. директор на НЕК и от изп. директор на ТЕЦ "Марица Изток" 3 плюс разрешение от министъра на икономиката по това време (2005 година) Румен Овчаров за втория договор. До момента на строителството залозите не ги е имало, а в тази схема са намесени имената и на Милко Ковачев, и на Мирослав Севлиевски, заяви Добрев, цитиран от БГНЕС. За всичко това има документи, каза още министърът в оставка.

На въпрос защо досега тези документи не са оповестени, Добрев отвърна, че никой от предшествениците му не го е уведомил за съществуването им. Съответно заради това не са предприети никакви действия досега, каза Добрев.

Всички налични документи за тези сделки ще бъдат изпратени веднага на прокуратурата, обеща икономическият и енергиен министър в оставка.

Какво още обясни за схемите покрай ТЕЦ-овете Делян Добрев - прочетете в Expert.bg.

Заплатите в "Марица изток" под въпрос

Непокрити задължения за 160 млн.лв. към различни доставчици имат държавните "Мини Марица изток", предаде БГНЕС. Заради липсата на пари...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com