Споразумението с Westinghouse може да навреди на арбитража за АЕЦ "Белене"

21618
Споразумението с Westinghouse може да навреди на арбитража за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

 

Споразумението с американската компания Westinghouse за строителството на нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" подкопава българската позиция в арбитражното дело с руската "Атомстройекспорт" по проекта АЕЦ "Белене". За това предупреди енергийният експерт и бивш депутат от ДСБ Иван Иванов в ефира на БНР.

Причината е, че един от основните аргументи на българската страна да спре строителството на централата в Белене е, че прогнозата за потреблението не показва нуждата от нова мощност.

Румен Петков: За цената на два реактора в Белене ни дават един в Козлодуй

С изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще се стигне до непосилно за населението увеличаване на цената на електричес...

"С договора с "Уестингхаус" едва ли не се казва, че тези прогнози са грешни и ще трябва да платим над 1 млрд. евро неустойки на руската страна", прогнозира Иванов. Той припомни, че многократно е предупреждавал, че всяко изявление и действие на официални органи може да се използва от ищеца "Атомстройекспорт" и вреди на страната.

През 2013 г. потреблението на електроенергия е намаляло с 5%. Същевременно прогнозата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за тази е за спад от 9 на сто, а според Световната банка страната страда от свръхпроизводство на ток и трябва да намалява мощностите си, каза експертът.

Според бившия депутат България нарушава европейското законодателство, което я задължава да осигури условия за погребване и съхранение на ядрените отпадъци и отработеното ядрено гориво, за каквото страната не е предприела нищо.

Иванов призова служебното правителство и следващия кабинет да не препотвърждават споразумението.Той напомни, че в АЕЦ „Козлодуй“ искат удължаване на живота на V и VI блок с над 20, а дори и с 30 години и те няма да са затворени през 2022 г, с който мотив кабинетът аргументира строежа на новия блок.

Управляващите умишлено губят делото за АЕЦ „Белене”, твърди Борисов

Делото в Париж за АЕЦ "Белене" умишлено се води към загуба. Управляващите се подготвят да го загубят. Това е най-големият проблем за дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика