Стана ясно искането на "Булгаргаз" за цената на газа за август - исканото поскъпване е доста сериозно

4018
Стана ясно искането на "Булгаргаз" за цената на газа за август - исканото поскъпване е доста сериозно
Снимка: iStock

54,07% поскъпване на природния газ от месец август е поискал държавният доставчик на газ "Булгаргаз" от КЕВР. Това е станало с официално писмо, депозирано още на 21 юли.

Писмото беше разпространено и от сайта "Гласове", чието лице е журналистът Явор Дачков. Дачков отдавна влезе в полезрението със защита на позиции, изгодни за руския президент Владимир Путин - пример е материалът "Западната пропаганда е по-вредна за България и Европа от руската". Твърдението в статията на "Гласове", която е публикувана преди 09:10 часа българско време на 27 юли, е, че досега писмото не било огласявано заради натиск на отиващите си управляващи. Но проверка на Actualno.com с инструментите на Google показа, че заявлението е качено и на официалния сайт на КЕВР, при това днес (27.07.22).

Според публикувания сега документ, "Булгаргаз" иска цена на природния газ за август от 286,84 лв. за мегаватчас. За юли официалната цена беше 186,17 лв. за мегаватчас.

От писмото става ясно, че тъй като все още интерконекторът с Гърция не е въведен в експлоатация и това ще стане вероятно чак от октомври, "Булгаргаз" е подписал споразумение за доставка на азерски газ през временна точка Неа Месемврия и това оскъпява доставката, защото се плаща допълнително на Азербайджан.

Проведени са и разговори с доставчици на втечнен газ, но те не можели да доставят съответните количества и искали капацитет за регазификация и съхранение на терминали на втечнен газ, който да бъде резервиран от България. От юли до декември 2022 година "Булгаргаз" няма възможност за получаване и регазифициране на карго от 500 000 мегаватчаса до 1 000 000 мегаватчаса, тъй като няма свободни слотове за съхранение и регазификация на терминала в Ревитуса". Съответно, това оскъпява евентуална доставка - личи и от писмото, според което българската компания е получила предложение за доставка на втечнен газ, само че за 24 часа, а това е най-скъпата опция. Вероятно поради липса на избор, от "Булгаргаз" са потвърдили. Заради българското законодателство обаче в писмото са заличени цените.

Друга новина от писмото - "Булгаргаз" е купил газ от Гърция за нагнетяване на газохранилището в Чирен. От писмото не е ясно обаче дали компанията е успяла да извоюва по-ниска крайна цена - защото е трябвало да участва в търг за месечен капацитет за пренос на газа през точката Кулата/Сидерокастро.

Реакция

"Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август! За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв.! И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в "Чирен", което ще доплатим солено през студените месеци!". Това пише в позиция на АОБР (Асоциация на организациите на българските работодатели).

От АОБР искат до края на работната седмица:

1. Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.

2. Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО "Газпром експорт", съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището "Чирен". Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.

3. Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.

4. Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.

5. Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?

6. Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към "Булгаргаз" ЕАД по клаузата "вземи или плати", съществуваща в дългосрочния договор между двете страни. (идеята на клаузата е, че плащаш, независимо дали си взел или не договорено количество)

Няма пари, няма газ: Украйна я чака най-тежката зима след буквално фалит на "Нафтогаз"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика