В кои сфери работят повече жени отколкото мъже

8186
В кои сфери работят повече жени отколкото мъже
Снимка: iStock

В редица икономически дейности в Европейския съюз работниците от женски пол са значително повече от служителите от мъжки пол. Най-сериозен дял се отчита при дейности, свързани с домакинството (камериерки, болногледачи и др.) и такива, създаващи продукция за собствено ползване, където жените възлизат на цели 88% от заетите, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие на миналата 2021 година.

В сектора на хуманното здравеопазване и социалната работа (здравеопазване и социални грижи) заетите от женски пол оформят дял от 78%. Жените в образованието възлизат на цели 72% от заетите в сектора, докато тези занимаващи се с „други активности” (услуги, които не попадат в нито една класификация, като поправка на вещи например) оформят дял от 64%.

Жените в сферата на настаняването и активностите, свързани с приготвянето и доставката на храни, възлизат на 53% от всички заети. Работещите жени в сферата на финансите и застраховането също достигат дял от 53%.

В същото време в ЕС има икономически дейности, където жените са малцинство. Така например, работниците от женски пол в сферата на строителството възлизат на едва 10% от всички заети, а делът им в минно-добивния сектор достига 13%.

 

По отношение на професиите, през третото тримесечие на 2021 г. жените са били свръхпредставени сред служителите, занимаващи се със спомагателна чиновническа дейност (66%), служителите в услугите и продажбите (63%), професионалистите (54%) и хората с професии, които не изискват квалификация (53%). Под професионалисти статистиката разбира специалисти като адвокати и счетоводители, а под професии, които не изискват квалификация, се има предвид дейности като раздаване на листовки или търговия на улицата.

Кои са най-търсените професии от бизнеса у нас?

Заявените свободни работни места у нас през месец януари тази година достигат 11 788 броя, което с 3 821 броя повече спрямо предходния ...

От друга страна, жените представляват само една десета от занаятчийските и свързаните с тях занаяти (11%) и от служителите във въоръжените сили (10%).

През последните 10 години делът на работниците от женски пол се увеличава най-много в сектора на производството и разпределението на електричество, газ, пара и климатизация, нараствайки от 22% до 28% за периода. Делът на жените мениджъри също се увеличава през последното десетилетие от 33% до 35%. Жените, заети в професионалните дейности, нарастват от 52% до 54% за периода.

Най-сериозно понижение на дела жени през последните 10 години се наблюдава в земеделието, горското стопанство и риболова (от 39% до 31%). Делът на жените, заети в сферата на дейностите, които не изискват квалификация, също намаляват през последното десетилетие от 56% до 53%.

Още: Кой е най-масовият семеен бизнес в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика