Променят балообразуващите оценки за медицина

16862
Променят балообразуващите оценки за медицина
Снимка: iStock

Оценката от матурата по български език отпада от балообразуващите оценки за прием в специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Това става ясно от промените наредбите за държавните изисквания за придобиване на висше образование в степен магистър по тези специалности, публикувани на 29 декември 2023 г. в Държавен вестник.

Промените

Промените бяха одобрени с решение на МС от 20 декември миналата година. Тогава оттам съобщиха, че оценките по биология и химия от дипломата за средно образование престават да бъдат балообразуващи при кандидатстване по специалностите медицина, дентална медицина и фармация, тъй като заради профилирането в 11-ти и 12-ти клас, въведено преди няколко години, вече не всички завършващи средно образование ученици изучават тези предмети. Нищо не бе казано обаче за матурата по български език, оценката от която се взема при оформянето на бала на кандидат-медиците в последните години - именно защото не всички ученици учат биология и химия в 11-ти и 12-ти клас и съответно не държат матура по тях.

ОЩЕ: По-високи студентски стипендии: Правителството реши

След излизането на промените в Държавен вестник става ясно, че оценката от матурата по български и литература всъщност отпада от тези, които ще участват в бала, без обаче МС или здравното министерство, изготвящо промените, да акцентира на това. Според новите правила състезателният бал за медицина ще се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия (кандидат-студентските изпити, които си организират медицинските университети - бел. ред.) и оценките по биология и по химия от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап, тоест от 8-и до 10-и клас.

Проверка на "Сега", направена по сигнал на наш читател, показа, че първоначално в проекта за промени на въпросните наредби е било планирано да отпадне досегашният текст, според който балообразуващи за медицина и фармация са "оценките от държавните зрелостни изпити, а ако няма такива - от курса на обучение, по учебните предмети биология и химия от дипломата за средно образование", без той да бъде заменен с друг текст. При появяването на новата наредба в Държавен вестник обаче изниква нов текст, който постановява, че в бала вече ще влизат именно утроените оценки от кандидат-студентските изпити по изпити по биология и по химия, както и оценките по тези предмети от първи гимназиален етап (8 -10 клас). Въпросната промяна влиза в сила от учебната 2025/26 г., което според наблюдатели ощетява сегашните 11-класници, които вече са с оформени оценки от първа гимназиална степен и нямат шанс за промяната им.

ОЩЕ: Зрелостниците ще могат да се явяват повторно на матура

Недоволство

Недоволен родител изпрати писмо до редакцията, в което окачествява промяната като поредната недомислица в българското образование. Според него сегашните единадесетокласници, които искат да кандидатстват медицина, са поставени в следната ситуация - имат задължителна матура по български и литература, като тази оценка въобще не им е необходима, имат втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаван в 11-ти и 12-ти клас, който обаче в много случаи не е биология или химия - а например по език, както е в езиковите гимназии, и тъй като нямат шестици по биология и химия в 9-и и 10-и клас, когато изобщо не са знаели какво ще кандидатстват, очевидно трябва да държат матури и по тези предмети - върху материала от 11-ти и 12-ти клас, за да имат реален шанс да влязат в желаната специалност.

"Кажете ми, как точно същите тези деца да не се откажат сега въпреки огромното си желание да се занимават с нелеката специалност медицина?", пита майката. По думите ѝ или оценката от матурата по български език трябва да остане при балообразуването, или срокът, от който влиза промяната, да бъде 2026/27 г. - така децата, които ще кандидатстват тогава - в момента в 10-и клас, ще имат повече време да повишат оценката си и съответно шансовете си за прием в медицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com