След 3 години няма да има учители по физика, математика и информатика

7160
След 3 години няма да има учители по физика, математика и информатика
Снимка: Getty Images/Guliver

Само след 3 години българската образователна система вече няма да има физици, няма да има математици, няма да има информатици.

Това каза Янка Такева председател на Синдиката на българските учители, предаде БГНЕС.

„Продължаваме да работим при недостиг на кадрово обезпечаване на образователната система, поради това, че младите хора, които знаят езици и са завършили педагогическа правоспособност, отиват да работят в Англия. Математиците, физиците и информатиците - в Канада и Америка. Нашите инженери, които имат педагогическа правоспособност, отиват да работят в Австрия”, обясни тя.

Такева посочи, че и днес 1600 учители в системата са нередовни. Тя припомни че 3500 са пенсионерите, които работят в системата, защото на тяхно място няма кой да дойде от младите, завършващи университетите. Според нея и началните учители вече са кът, и учителите в предучилищния сектор. Необходимо е политическо решение за по-радикално увеличение на работните заплати и преодоляване на феминизацията в средното образование, смята Такева.

„Все още продължаваме да работим с некачествено списвани учебници и учебно съдържание. Продължаваме да работим в една неблагоприятна училищна среда от гледна точка на това, че децата ни става все по-хиперактивни”, посочи още Такева.

Днес в столицата се проведе първи национален учителски форум 2015 под мотото „Учителят в действие. Съвременни методи и подходи за ефективно преподаване“. По данни на организаторите се очаква на него да присъстват над 350 учители и професионалисти от сферата на образованието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование