Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестът на академичната общност: Радев ще се срещне с представители на ректорите

15 май 2024, 15:30 часа • 1534 прочитания

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Поводът за разговора на "Дондуков" 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести.

Вчера Съветът на ректорите на висшите училища изпрати отворено писмо до президента, до служебния премиер, до министри и редица институции по повод неизпълнени от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование. Работещите в сектора излизат на протест на 20 май. Още: "Заплатите ни са като на чистачки": Търпението на академичната общност се изчерпва

"През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции)", се казва в позицията им.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес