Светослав Иванов: Словото е магия и път към доверието

2323
Светослав Иванов: Словото е магия и път към доверието
Снимка: Клет България

Журналистът Светослав Иванов не се нуждае от представяне. Всяка неделя той влиза в домовете ни през екрана на предаването “120 минути” по bTV и пленява вниманието на зрителите с искреното си отношение, задълбоченост и майсторско боравене със словото.

Утвърденият формат Е-академия на издателство Клет България даде възможност на педагогически специалисти от цялата страна да се насладят на специално организирана за тях онлайн среща с популярния водещ, който сподели своите размисли за “Силата на словото”.  

Онлайн курс „М@турата“ повишава знанията и увереността на учениците за матурата по БЕЛ за 12. клас

Онлайн курсът „М@турата“ осигурява ефективна подготовка по новата изпитна програма за успешно представяне на изпита по БЕЛ ...

Кое е най-ценното, с което работят и журналистите, и учителите? Оказва се, когато комуникират и говорят пред хора - било по телевизията или пред учениците в класната стая, тайната е в гласа: “Гласът е това, на което се доверяваме или не се доверяваме. Съзнанието ни запечатва гласовете на нашите родители, учители. Аз помня гласовете на всичките си начални учители”, сподели Светослав Иванов, за когото гласът носи емоции, спомени, той е ключът в комуникацията.  

Автор на едни от най-значимите журналистически разработки и носител на множество журналистически награди, Светослав Иванов разказа за своята работа в телевизията, която подобно на скенер показва фалша и дали искрено се интересуваш от събеседника си. Словото е магия и водещият внимава как го използва, защото то е пътят към доверието. Стреми се да говори ясно и правилно, както го е учил любимият му учител по литература.  

“В днешния свят плуваме в информационен океан, който не можем да изпием, но можем да се научим да плуваме”, казва Светослав.  Животът на все по-бързи обороти е стресиращ и натоварващ, особено за младите хора, които се опитват да обемат максимално от тази забързана действителност. Променя се начинът, по който възприемаме света, и понякога защитната реакция е да се предпазваме, като се затваряме в себе си, мълчим по-често. Този поток на промененото време и пространство се върти непрекъснато и учителите постоянно са изправени пред предизвикателството, освен да предават знания на децата, да ги учат и как да се справят и анализират взаимовръзките в света. За Светослав Иванов всеки учител е будител, защото учителят пише върху белия лист на бялото детско съзнание, той поражда любовта към ученето като процес. Затова истинският учител е един от най-важните хора в живота на всеки човек.

Топ-журналистът засегна темата за фалшивите новини и как децата да си изградят филтър и да ги разпознават. Днес всеки човек с телефон в ръка може да влезе в ролята на журналист, но понякога това  може да е манипулативно. Рецептата на Светослав  е да внимаваме какво четем и слушаме, така както внимаваме с какво се храним.  

Безплатни онлайн срещи в помощ на учениците при избора им на гимназия и професия

В живота на учениците има два ключови и често трудни избора - на гимназия и на специалност и професия, към която да се ориентират. Поле...

Гост-лекторът обърна внимание и на ролята на играта в обучението - тя улеснява процеса и създава интерес към учебния материал, което води до любов към знанията. Темата  за скролването и чатенето в социалните медии журналистът свърза с важността на грамотността в днешно време: “Всички млади приятели трябва да разберат, че да си грамотен, това прави живота по-хубав, защото ще се интересуваш от повече неща и ще имаш повече източници на радост.”  

На финала водещият на предаването “120 минути” сподели, че най-важна за журналиста е предварителна психологическа подготовка и  желанието да разказва истории по увлекателен начин. “Всички нас ни крепи вярата в утрешния ден, въпросът е да научим своите уроци. Ние всички може да сме родители, учители,  но всички сме ученици на времето.”  

Вдъхновяващата среща в Е-академията предизвика десетки въпроси сред участниците и желанието за следваща среща с известния гост-лектор.  Популярният сред учителите на България, търсен и очакван формат е иницииран от  издателство Клет, в подкрепа на личната мотивация, баланс и личностно развитие на българските учители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com