X
 
 

Вълчев: Драмата на днешното образование е, че е от времето на масовото производство

1353 2
photo of Вълчев: Драмата на днешното образование е, че е от времето на масовото производство
Снимка: БГНЕС
Днешната образователна система трябва все повече да изглежда като организъм, а не като производствена система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който откри първия Национален форум за иновации, предаде "Фокус".

"Едно от посланията, които искам да отправя е, че иновативните и креативни училища и учители са тези, които ще променят образователната система. Не МОН, не регионалните управления по образованието. Драмата на днешното образование е, че то е от времето на масовото производство с характеристики на производствена система и доминираща култура на стандартизация. От друга страна, светът става все по-комплексен, разнообразен и динамичен. Днешната система трябва все повече да изглежда като организъм, а не като производствена система", заяви Вълчев.

Експерти: Държавата трябва да побърза с поправка на закона за личните данни

Държавата трябва да "натисне газта" на съответните законодателни промени, засягащи транспонирането на две нови директиви, засягащи тема...

По думите му сумарната енергия на училищата и детските градини да я променят е 1000 пъти по-голяма от тази на МОН и 100 пъти по-голяма от тази на регионалните управления по образование. "След години, но не толкова далеч, когато днешното поколение деца ще са на пазара на труда, изкуственият интелект ще е заменил човешкия труд, който не изисква творчество и основният капитал на хората ще остане креативността. Иновациите имат нужда от допълнително финансиране, но не трябва да създаваме стимули да се правят иновации единствено заради финансирането", допълни образователният министър.

Той посочи, че могат нормативно да се разширят възможностите за иновации. "Законът за предучилищното и училищното образование ни дава възможност на законово ниво за това, но на подзаконово ниво бихме могли да създадем повече нормативни предпоставки за иновации по отношение на целодневната организация, управлението на училищата, създаване на нови интегрирани учебни предмети и прилагане на нови методи на обучение", обясни Вълчев. Той посочи, че е необходимо създаване на национална електронна платформа за споделяне на иновации в образованието, която да се превърне и в своеобразен дискусионен форум за иновации. "Ще разработим и стартираме национална програма за популяризиране и мултиплициране на добрите иновации, която да финансира посещения на училища с иновации и други училища", добави Красимир Вълчев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители