Вълчев: Драмата на днешното образование е, че е от времето на масовото производство

2390
Вълчев: Драмата на днешното образование е, че е от времето на масовото производство
Снимка: БГНЕС

Днешната образователна система трябва все повече да изглежда като организъм, а не като производствена система. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който откри първия Национален форум за иновации, предаде "Фокус".

"Едно от посланията, които искам да отправя е, че иновативните и креативни училища и учители са тези, които ще променят образователната система. Не МОН, не регионалните управления по образованието. Драмата на днешното образование е, че то е от времето на масовото производство с характеристики на производствена система и доминираща култура на стандартизация. От друга страна, светът става все по-комплексен, разнообразен и динамичен. Днешната система трябва все повече да изглежда като организъм, а не като производствена система", заяви Вълчев.

Експерти: Държавата трябва да побърза с поправка на закона за личните данни

Държавата трябва да "натисне газта" на съответните законодателни промени, засягащи транспонирането на две нови директиви, засягащи тема...

По думите му сумарната енергия на училищата и детските градини да я променят е 1000 пъти по-голяма от тази на МОН и 100 пъти по-голяма от тази на регионалните управления по образование. "След години, но не толкова далеч, когато днешното поколение деца ще са на пазара на труда, изкуственият интелект ще е заменил човешкия труд, който не изисква творчество и основният капитал на хората ще остане креативността. Иновациите имат нужда от допълнително финансиране, но не трябва да създаваме стимули да се правят иновации единствено заради финансирането", допълни образователният министър.

Той посочи, че могат нормативно да се разширят възможностите за иновации. "Законът за предучилищното и училищното образование ни дава възможност на законово ниво за това, но на подзаконово ниво бихме могли да създадем повече нормативни предпоставки за иновации по отношение на целодневната организация, управлението на училищата, създаване на нови интегрирани учебни предмети и прилагане на нови методи на обучение", обясни Вълчев. Той посочи, че е необходимо създаване на национална електронна платформа за споделяне на иновации в образованието, която да се превърне и в своеобразен дискусионен форум за иновации. "Ще разработим и стартираме национална програма за популяризиране и мултиплициране на добрите иновации, която да финансира посещения на училища с иновации и други училища", добави Красимир Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Наши ученици с пълен комплект медали от олимпиада по химия в Китай

Институт GATE към Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще си сътрудничи с Университета в Цукуба, Япония

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com