Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели

5850
Във Варна дават най-много пари на университетските преподаватели
Снимка: Getty Images / Guliver

Икономическият университет във Варна дава най-високи възнаграждения на преподавателите си. Това показва статистика, представена и коментирана на конференция на КНСБ за предизвикателствата пред държавните висши училища у нас.

Данните за средните брутни заплати в държавните университети са към декември 2016 година. Според тях най-високи са възнагражденията в Икономическия университет във Варна - 2061 лв., а най-ниски - в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София - 860 лв. УНСС се нарежда на осмо място с 1342 лева средна заплата, а Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е лидер по повечето от професионалните направления, в които предлага обучение, е едва на 16-о място - с 1193 лв. средна брутна работна заплата. В класацията се открояват медицинските университети, които заемат второ, трето и четвърто място по възнаграждения. В МУ-София преподавателите получават средно 1995 лв., колегите им от Варна са с 1849 лв., а тези в Пловдив - с 1585 лв., изброява в. "Сега".

Университетите със стратегии за 30 години напред

Всеки университет да трябва да има стратегия за развитие за следващите 30 години. Това ще поиска новият министър на образованието Краси...

Предвид постоянните оплаквания и сигнали от страна на бизнеса, че има недостиг на квалифицирани кадри, особено в определени области, интересен факт е, че в 4 от държавните висши училища, които подготвят едни от най-търсените кадри - инженерите, средната заплата е под 1000 лева. С най-ниски доходи са работещите в МГУ - 860 лв., в Химикотехнологичния и металургичен университет - 892 лв., в УАСГ - 966 лв., и във Висшето строително училище "Любен Каравелов" - 980 лв.

От КНСБ са разделили 33-те държавни висши училища на 4 групи според броя на студентите и преподавателите и средните заплати в тях. В първата група влизат университети като УНСС, Пловдивският университет, Югозападният университет и Икономическият университет във Варна, в които има относително малко преподаватели, но обучаващи голям брой студенти срещу високо заплащане. Вторият тип висши държавни училища се характеризират с относително много студенти, обучавани от голям брой преподаватели, но с относително ниско заплащане. Сред тях са СУ и Техническият университет в София. Третият тип вузове са с малко студенти, обучавани от малко преподаватели, но при високо заплащане, каквито са например медицинските университети. Всички останали държавни университети са в четвъртия тип висши училища, които са с малко студенти и малко преподаватели, но те са с относително средно или ниско ниво за заплащането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com