1 000 украински пациенти са прехвърлени в болници в страни от ЕС

1978
1 000 украински пациенти са прехвърлени в болници в страни от ЕС
Снимка: iStock/Guliver

На 5 август Европейската комисия обяви, че ЕС е координирал 1000 медицински евакуации на украински пациенти, за да им осигури специализирани здравни грижи в болници в Европа, предаде БГНЕС.

Медицинските евакуации (MEDEVAC) се подпомагат финансово и оперативно от Механизма за гражданска защита на ЕС и се координират от неговия Координационен център за спешно реагиране (ERCC). Схемата подпомага прехвърлянето на пациенти, които отговарят на критериите за допустимост, независимо дали са хронично болни или ранени от войната.

Ердоган и Путин: Ще действаме координирано, "Турски поток" е ключов за Европа

На срещата между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския президент Владимир Путин в Сочи в петък двамата потвърдиха решимостта ...

Тъй като войната продължава и броят на ранените в Украйна се увеличава с всеки изминал ден както сред цивилните, така и сред войниците, местните болници се борят да посрещнат търсенето. Много болници и клиники в Украйна също са пострадали от руските бомбардировки и не могат да извършват животоспасяващи операции на хронично болни цивилни пациенти.

За да намали натиска върху местните болници, от 11 март ЕС координира прехвърлянето на пациенти в други европейски държави, които разполагат със свободен болничен капацитет.

Пациентите са прехвърлени в 18 държави: Германия, Франция, Ирландия, Италия, Дания, Швеция, Румъния, Люксембург, Белгия, Испания, Португалия, Нидерландия, Австрия, Норвегия, Литва, Финландия, Полша и Чехия.

Разпределението по държави е неравномерно, като досега най-много пациенти са получили Германия (363 пациенти), Испания (179) и Италия (110), а в други държави са постъпили малко или никакви пациенти. Франция е получила само 21 пациенти. В Швеция например, която до момента е приела 23 пациенти, болниците все още са препълнени с лечение, което е било отложено по време на пандемията COVID-19.

Арестович: Иран е дал дронове на Русия, с които да се бори с HIMARS

Иран е предал 46 дрона за военни цели на Русия и някои от тях вече са използвани на бойното поле в Украйна. Това заяви Олексий Арестови...

Въпреки това служител на Комисията заяви, че неравномерното разпределение не отразява непременно липсата на капацитет в някои държави-членки на ЕС. "На този етап не сме срещали проблеми с намирането на дестинация за пациентите, като съотношението между предложенията и заявките е приблизително 2:1".

Механизмът за прехвърляне функционира на доброволен принцип, като пациентите също решават дали страната на дестинация е подходяща за тях, обясни той. "ЕС работи в тясно сътрудничество с държавите-членки и Норвегия, за да се увери, че всички искания за прехвърляне на пациенти ще бъдат изпълнени".

"Механизмът за гражданска защита на ЕС позволи на пациентите, които спешно се нуждаят от лечение и грижи, да ги получат в болници в целия ЕС, като същевременно намали натиска върху здравните системи на съседните на Украйна държави", заяви европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес . "Това е истинска европейска солидарност в действие".

"Заедно с украинските власти търсим и начини за връщане на пациентите у дома след приключване на лечението им, ако те решат да го направят", добави тя. "Тази животоспасяваща работа ще продължи, както и непоколебимият ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна". 

Зеленски: Конфискувахме руски активи на стойност 765 млн. долара

В Украйна вече са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара, като се планира да бъдат насилствено иззети още над 900 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа