678 дни в руски плен: След побоите се връщах в килията си, танцувайки, за да се задушат пазачите от гняв

8558
678 дни в руски плен: След побоите се връщах в килията си, танцувайки, за да се задушат пазачите от гняв
Снимка: принтскрийн/YouTube/Радіо Свобода

Сержантът от украинската национална гвардия Андрий Старинщак е прекарал 678 дни (почти две години), в руски плен. Заловен още в първия ден от инвазията при защитата на АЕЦ Чернобил, той е местен последователно по затвори в Беларус, в руската Брянска област и накрая в Тулска област в Русия. "Караха ни голи да пълзим на колене", "чупеха в нас гумените си палки" - това са само част от нещата, които Андрий разказва за ежедневието в руски плен. Той е бил освободен от плен едва на 8 февруари при поредна раазмяна на военнопленници.

Попадането в плен

На 24 февруари 2022 г. Андрий е сред украинските военни, защитаващи Чернобилската АЕЦ. Ето какво разказва пред Радио Свобода (видео на украински език най-долу в текста):

"Бяхме 169 души с картечници, а срещу нас - четири танкови колони. Направихме всичко, за да предотвратим експлозии в централата, защото определено не ни трябваше повторение на Чернобилската трагедия. Успяхме да предотвратим там и кръвопролитието. Но в този ден над 2500 единици бойна техника навлязоха в Украйна от тази посока - конвоят се движеше в продължение на четири часа.

Ядрените съоръжения не подлежат на завладяване, но руснаците се оправдаваха, че уж търсели бомби на територията на АЕЦ. Опитахме се да им обясним, че наоколо има радиация, но безуспешно. Имаше случай, когато им заповядаха да се окопаят в Червената гора (гората около Чернобилската АЕЦ, където земята е замърсена с радиоактивни елементи – бел.ред.) За някои от тях това завърши с лъчева болест. Аз също получих доста голяма доза радиация - държаха ни в плен в АЕЦ Чернобил 45 дни, от 15 февруари до 31 март, преди да ни отведат в Беларус", казва украинският военен: Руснаците, които ограбиха Чернобил, ще живеят максимум година

Биеха ни просто за удоволствие

Биеха ни не защото искаха да измъкнат от нас някаква информация, а просто защото им доставяше удоволствие. Удряне с чук или с електрошоков пистолет, за да видят дали ще се получи късо съединение, ако двама души се докоснат с ръце (тоест единият го удрят с електрошоковия пистолет, а по този начин и вторият бива ударен от ток). Например, удряха ме с ток в положение, което те наричаха "двоен кръг" - т.е. стискам ръката на друг пленник и в този момент те ме удрят с пистолета толкова силно, че изгориха кожата на ръката ми. И това, както се казва, в името на експеримента - просто искаха да видят какво ще се случи, разказва Андрий.

Надзирателите в затвора постоянно се сменяли, за да не се привързват към пленниците. Основно пазачите били чеченци, буряти или якути, отбелязва украинският сержант.

"Чеченците чупеха в нас гумените си палки - представете си за какви силни удари става въпрос, за да можете да счупите гумена палка", казва Андрий.

Друго издевателство е така наречената "вечерна разходка". Тя представлява следното - надзирателят влиза в килията след девет вечерта и казва: "Четирима доброволци да излязат, в противен случай аз ще избера сам". "И после един по един ни биеха навън, но поне можехме да гледаме звездите. Защото прозорците в килията бяха покрити с шперплат, и имаха решетки и от двете страни. Така че единствената възможност да видим нощното небе беше тази "разходка"", казва Андрий.

След побоите се връщах в килията танцувайки - не можеха да ни пречупят

"След побоищата, се връщах в килията, танцувайки. Въпреки че имаше счупвания и се случиха и разни много неща. Но на камерите за видеонаблюдение те виждаха как се връщам обратно в килията с танцова стъпка. Исках пазачите да се задавят от гняв, че не могат да ни пречупят."

Разпитите

"Разпитваха ни за заводи в Украйна, произвеждащи ядрени оръжия, или за биолабораториите. Но те самите провериха всичко и самите бяха шокирани - не намериха нищо такова, как бе възможно?", смее се Андрий: Биолабораториите в Украйна - какво всъщност правят САЩ там

"Най-странният въпрос, който ми бе зададен, бе от един агент на ФСБ, който ме попита: "Защо не казвате "Великата отечествена война", защо в учебниците си по история я наричате Втората световна война?"

Отговорих му: "Какъв е проблемът? Втората световна война е периодът от 1939 до 1945 г., а Великата отечествена война е периодът от 1941 до 1945 г., тоест това са два периода от една и съща война. Само че вие (руснаците - бел.ред.) отхвърлихте първия период, когато вие самите (СССР – бел.ред.) подкрепихте нацистка Германия и разделихте Полша". И той прекрасно ме разбра, той знаеше, че това е истината", казва бившият пленник.

По цял ден стояхме прави - не ни позволяваха да седнем

Андрий описва типичното ежедневие в плен - ставане в 6 часа сутринта, закуска, разходка в студа между половин час и час и половина. "И това без значение от метеолорогичната прогноза - в сняг, дъжд. Сега почти не усещам студа, свикнах, защото ни караха да се разхождаме и на минус 28, и на минус 35 градуса."

"След това ни връщаха в килиите, а там не ни позволяваха да седим - стояхме прави постоянно. Позволяваха ни да седнем в 7 ч. вечерта за половин час, но тогава пък пускаха радиото с руската пропаганда - например, че руското православие е единственото истинско в целия свят и всяко друго православие произлиза от руското. 

Няколко пъти ни показаха и интервюто, което Путин, както разбрахме, е дал на 14 декември 2023 г. (годишната пресконференция на Путин - бел.ред.). Тогава една баба му зададе въпрос защо яйцата са толкова скъпи в Русия и назова цената им, ние грубо я пресметнахме в гривни и започнахме да се смеем. След това надзирателите спряха интервюто и повече никога не ни го пуснаха.

Чух се с жена ми само веднъж

За двете години в плен Андрий е имал възможност да говори с жена си само веднъж, но условието на надзирателите е било да каже, че размяната се забавя по вина на украинската страна.

"Направих го само защото разбирах, че това е единственият ми шанс да ѝ съобщя, че съм жив, че още не съм убит", казва той.

ОЩЕ: ООН обяви колко украински военнопленници са убили руснаците само за 3 месеца

-----------------------------------

Сега Андрий преминава рехабилитация - той има счупени ребра, проблеми с тазобедрената става, премахната му е киста, както и му е наместен носът заради счупвания. Изследван е и заради получената доза радиация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа