Ангела Меркел и правителството на губещите

3199
Ангела Меркел и правителството на губещите
Снимка: IAA.de

За първи път в историята на парламентарната демокрация най-големите губещи се оказаха фактически лидери на германското правителство, пише в коментар на американското издание Politico, цитиран от "Фокус".

Социалдемократите бяха унижени на парламентарните избори в Германия през септември. И въпреки това Ангела Меркел, чиито християндемократи излязоха победители във вота, отстъпиха ключови постове в правителството на гаснещата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) – т.е. те бяха готови на всичко, за да уредят четвърти мандат на канцлерския пост на своя лидер, коментира Politico. Или, както възкликна ежедневника Bild: „Меркел предаде правителството на ГСДП".

Меркел няма да посредничи в спора за името на Македония

От пресслужбата на министър-председателя на Македония Зоран Заев отхвърлиха разпространените по-рано медийни доклади, че канцлерът на Ф...

Изданието смята, че след като Меркел се е разделила с ключовите правителствени органи, за да си откупи още един мандат като канцлер, сега политиканите от ГСДП, повечето от които са сравнително неизвестни извън Берлин, ще са тези, които водят политиката на Европа и Германия, най-могъщият член на Съюза, през следващите години.

Партньорът на Меркел – баварският лидер и председател на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, също се уреди добре, въпреки че беше детрониран след бунт в Мюнхен. Той ще бъде заменен от премиерския пост в Бавария, но ще седне в креслото на министъра на вътрешните работи в Берлин.

Вярно е, съгласни са от Politico, че външните министри всъщност не водят външната политика на страните. Властта е в Белия Дом, Кремъл и Елисейския дворец. Но който и да замени отказалият се от поста на външен министър Мартин Шулц, ще трябва да следва другарите си от партията, които искат отделяне от германския външнополитически мейнстрийм.

ГСДП не одобрява санкциите срещу Русия и иска да си другарува с руския президент Владимир Путин. Партията е ужасена от идеята, че германският военен бюджет трябва да достигне до 2% от БВП. Тя иска добри отношения и с Иран и изпитва по-голяма от нужната неприязън към американския президент Доналд Тръмп. Външнополитическата визия на социалдемократите е създаване на социална държава от Португалия до Полша, която да еволюира в „Съединени Европейски Щати“ до 2025 година.

Възходите и паденията в живота на Мартин Шулц

Кога Шулц достигна най-ниската си точка? В нощта на парламентарните избори през септември 2017, когато социалдемократите постигнаха най...

Олаф Шолц, кметът на Хамбург, ще получи финансовото министерство. От Politico препоръчват да се сбогувате с Волфганг Шойбле, наложил финансовия остеритет и пазарните реформи в еврозоната през последните 12 години. Социалдемократите са възхитени от идеите на френския президент Еманюел Макрон: Харесва им идеята за огромно увеличение на европейския бюджет; те издигнаха финансов министър, който е готов да налее милиарди в затъналите в дългове страни-членки като Италия и Гърция. Пътеводната светлина на партията е преразпределение на средствата на континентално ниво, нещо, срещу което стиснатият Шойбле се бореше през цялата си кариера.

Наред с другите критики към евентуалните министри от ГСДП, от изданието смятат, че единствената утеха на правителството на губещите е, че – освен Париж – всички други европейски столици не се справят много по-добре.

В Лондон премиерът потъва. Испания е разкъсвана от сецесионизъм. Италия се лашка между служебни правителства и поредни избори, което задълбочава нестабилността. А сега и това в Германия... Дори не се знае дали Меркел ще устиска да изкара целия си мандат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа