Анкара със стремеж за нова страница в отношенията с Брюксел

1575
Анкара със стремеж за нова страница в отношенията с Брюксел
Снимка: iStock/Guliver

Анкара очаква с нетърпение да отвори нова глава в отношенията си с Европейския съюз (EС). Това заяви заместник-министърът на външните работи и отговарящ по въпросите на ЕС Фарук Каймакчъ, цитиран от вестник Sabah.

"През 2020 г. имаме възможност да отворим нова страница в отношенията между Турция и ЕС. Искаме го искрено", каза той и добави, че Анкара също очаква подобно положително отношение от Брюксел.

Оценявайки двустранните отношения през 2019 г. и с поглед към бъдещите очаквания до 2024 г., когато мандатът на настоящия парламент на ЕС приключва, Каймакчъ засегна няколко въпроса за Блока.

Една от тези теми е Brexit. Говорейки за решението на Великобритания да напусне ЕС през 2016 г., Каймакчъ каза, че процесът на напускане все още продължава. "Когато погледнем към 2019 г., един от най-важните въпроси беше, че процесът по Brexit започна през 2016 г. и все още не е постигнал резултат", обясни той.

Асад: САЩ продават незаконно нефт на Турция от сирийските находища

Сирийският президент Башар Асад обвини САЩ, че продават на Турция петрола, който са откраднали от страната му. Според него няколко хил...

Каймакчъ добави също, че Великобритания никога не е ставала пълноправен член на Блока, тъй като никога не се е присъединявала към Шенген, никога не е приемала общата парична политика или общата политика за сигурност и външна политика. "Великобритания винаги е била нарушител в сделките на ЕС от самото начало. Напускането ѝ няма да бъде изненада. Но все още има вероятност Brexit да не се случи", отбеляза още експертът, пише БГНЕС.

Оценявайки процеса на Brexit от гледна точка на Турция, Каймакчъ каза: „Как ще се случи Brexit, е важно за нас. Ако Великобритания установи отношения с митническия съюз, след като напусне ЕС, тогава ще ни трябва нов модел на търговски отношения с Обединеното кралство. В противен случай можем да се сблъскаме с проблеми в много сектори. Турция е свързана с ЕС с партньорски отношения. Нашите граждани, които живеят във Великобритания, имат някои права поради нашите партньорски сделки. Ако се случи Brexit, тези права ще бъдат изгубени или невалидни. Така че поддържаме преговори.

В кампанията за референдум за Brexit, групата, която се стреми да напусне ЕС, използва антитурски лозунги, за да спечели ксенофобските гласове. Кампанията абсурдно аргументира, че ако Великобритания остане държава членка и в случай на членство на Турция в Блока, „80 милиона турци ще дойдат в нея“. Това беше заблуждаващ лозунг, който остана неоспорен от наблюдателите на кампанията и рекламите в Обединеното кралство.

Турция е единствената държава извън ЕС, която има споразумение за митнически съюз с него, подписано през 1966 г. В оценката си от 21 декември 2016 г. Комисията на ЕС предложи преработка на настоящата сделка, която обхваща само ограничен брой видове промишлени продукти и изключва селското стопанство, обществените поръчки и услуги.

Каймакчъ също подчерта възхода на популизма и крайнодесните в целия ЕС. "Това е ситуация, която затруднява разширяването в ЕС. Сблъскваме се със ситуация, при която виждаме, че някои пристрастия към исляма и турското общество се възраждат". Заявявайки, че едностранността също нараства в западния свят, Каймакчъ подчерта ролята на САЩ и Доналд Тръмп в нарастването на едностранността в целия свят.

Daily Sabah: Ще изпрати ли Турция войски в Либия?

Ще изпрати ли Турция войски в Либия? Този въпрос задава турското издание Daily Sabah в материал, цитиран от агенция "Фокус". Меморанду...

Крайнодесните политически партии и групи са известни с враждебността си към миграцията, мултикултурализма и европейската интеграция. Те също са твърди противници на възможното членство на Турция в ЕС. Мнозина смятат, че молбата за членство в Турция е отложена от години поради нейната културна и религиозна идентичност. През периода откакто Турция кандидатства за пълноправно членство, много страни от Източна Европа с големи демократични пропуски бяха приети в съюза. Освен това, неотдавнашната "демократична рецесия" в много страни членки на ЕС предизвиква въпроси за принципите и ценностите на съюза.

Заявявайки, че Турция е изпълнила 66 от 72-те необходими критерии, за да бъде член на ЕС, Каймакчъ каза: „Нашата цел е да приемем останалите 6 критерия в пакет“.

Припомняме, че Анкара и Брюксел подписаха споразумение през 2016 г. за намиране на решение за притока на бежанци, които се насочват към ЕС. Според сделката, на Турция са обещани общо 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) финансова помощ, която първоначално е била предназначена да бъде предоставена на страната на два етапа и да бъде използвана от турското правителство за финансиране на проекти за сирийски бежанци. Освобождаване от визи за турските граждани също беше обещано, съгласно споразумението. Митническият съюз също трябваше да бъде актуализиран в съответствие със сделката. В замяна на тези обещания на ЕС, Турция пое отговорността да възпрепятства нередовната миграция през Егейско море, като предприе по-строги мерки срещу трафика на хора и подобри условията на повече от 3 милиона сирийци, живеещи в Турция.

Въпреки значителните промени в контрола на миграционния трафик, ЕС не можа да изпълни своите ангажименти, посочени в сделката.

Турция кандидатства за членство в ЕС през 1987 г. и стана страна-кандидатка през 1999 г., като преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Но те прекъснаха през 2007 г. поради възражения на администрацията на кипърските гърци на разделения остров Кипър, както и заради противопоставянето на Германия и Франция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа