Асистентите на възрастни хора от Източна Европа напускат Германия заради пандемията

8762
Асистентите на възрастни хора от Източна Европа напускат Германия заради пандемията
Снимка: iStock/Guliver

В десетки хиляди германски семейства нелегално пребиваващи лица от Източна Европа се грижат за възрастните хора. Поради коронавируса, много от тях се върнаха в родината си, а нови - заради затворените граници - не могат да влязат Историите разказва Deutsche Welle в свой материал, цитиран от агенция БГНЕС.

В Лвов Светлана работела като главен счетоводител в банка, но когато навършила 50 години, банката затваря: „Ходих на интервюта, но безрезултатно. Съпругът ми отиде в армията, той вече е военен, синът вече е голям“.

Светлана взела полска виза и получила работа като асистент на възрастни хора в Германия. Последните два месеца тя прекара в малко градче близо до Кобленц. Първоначално ѝ казали, че трябва да се грижи за 82-годишната баба с деменция. На място се оказало, че съпругът ѝ, който е на 85 години, също се нуждае от грижи. Къщата на семейството е триетажна, трябва да наблюдава старите хора, да се грижи за всеки от тях поотделно, да мие, подрежда, да става през нощта на всеки три часа - старицата се оплаква от болка.

„Трябва да сте внимателни, смирени, да не държите на своето“, казва Светлана. За работа тя получавала 1300 евро на месец, от първата заплата 200 трябвало да се даде на посредника, който намерил това място за нея. Но в началото на април Светлана се вървала в Лвов, тъй като коронавирусната епидемия доведе до затваряне на границите. „Когато ме изпращаше, бабата плачеше, каза, че е много свикнала с моя глас“, споделя жената.

Повечето гледачи на възрастни хора работят нелегално в Германия

Според експерти от 200 до 300 хиляди семейства в Германия прибягват до услугите на асистенти от Полша, Румъния, България, Украйна и други страни от Източна Европа. Няма официална статистика по този въпрос, тъй като 90 процента от тези, полагащи грижи, работят нелегално в германските семейства.

Мнозина са принудени периодично да напускат Германия: поради факта, че визата изтича или, например, онези 90 дни, през които украинците с биометрични паспорти могат непрекъснато да пребивават в шенгенските страни без визи. Смята се, че поради коронавируса и граничните ограничения, свързани с пандемията, до 200 хиляди болногледачи могат, като Светлана, да напуснат Германия, а възрастните германци ще останат без грижи. Това обяви в края на март представителят на Алианса за домашни грижи Фредерик Зеебом.

Трима посредници, които работят на черния пазар, заявиха пред изданието, че семействата сега всъщност започват да се обръщат към тях по-често, няма достатъчно асистенти. Някои обясняват това с факта, че много работници наистина са напуснали Германия, докато други казват, че въпреки че са останали много гледачи, проблемът е, че новите работници не могат да дойдат без трудов договор и разрешение за пребиваване.

Глас от Швеция: Ставащото в домовете за възрастни хора е просто ужасно

Смъртта в домовете за възрастни хора сега се разпространява със скоростта на горски пожар. Към обитателите не допускат близките им, а п...

Цените на услугите за грижи за възрастни хора се увеличават

Тези посредници предлагат основно такива условия: да живеят с възрастни хора и да ги наблюдават денонощно, два часа на ден са свободни, но всъщност - не винаги, няма трудов договор, нито здравна застраховка.

„Ако кандидатът не говори немски, ние преди дори не го обсъждахме, но сега се радваме да получим обаждане, без да знае езика, семействата се съгласяват на това“, казва един от тези посредниците. Асистенти вече могат да бъдат намерени само сред тези, които останаха в Германия, а такива са малко. "Но когато няма внимателна селекция, тогава може да се окаже, че асистентът има проблеми с алкохола, тютюнопушенето, депресията. Сега такива случаи са по-чести", признава той.

Цените на услугите на полагащите грижи, казват всички посредници, са се повишили - поне на черния пазар. И така, за грижите за възрастен човек в рускоезично семейство в Германия плащат около 800 евро на месец, в немско семейство - около 1400 евро, а сега, на фона на коронавируса, до 2000 евро.

Асистенти и семейства проявяват интерес към легализацията

Урсула фон дер Лайен: Социалната изолация за възрастните може да е до края на 2020г.

Възможно е възрастните хора да останат в изолация до края на годината, за да бъдат предпазени от коронавируса, заяви ръководителят на Е...

Официално асистент с квартира струва на семейство в Германия поне 2500 евро на месец. Не всеки може да си позволи такива разходи. Но сега и двете семейства, в които нелегалните лица, работещи преди това, са работили и самите такива работници започнаха по-често да се обръщат към агенции, които предлагат легална работа.

Семействата се обръщат все по-често и напоследък става по-лесно да се намерят асистенти, заяви пред медията говорителят на компанията Promedica Plus Питер Бласниг. Тази компания ежегодно наема около осем хиляди лица, полагащи грижи в германски семейства и си сътрудничи с компании от Румъния, България и Полша. Но дори тези асистенти, за да не нарушават нормите на трудовото законодателство, трябва периодично да напускат Германия, което отново създава известни затруднения в контекста на пандемията на коронавируса.

Въпреки това официално заетите асистенти вече могат да влязат и да напуснат Германия, тъй като Европейската комисия ги класира - заедно с лекарите и доставчиците на храни - като „сектор от жизненоважно обслужване“. От тях не се изисква да спазват карантината за две седмици в Германия или в Полша, казва Бласниг. Има контрол, но той преминава, каза той, по този начин: 48 часа и след това 24 часа преди да напуснат Полша, асистентите се повикват и разпитват по въпросник, разработен от Института Роберт Кох (ИРК). Тоест, те изясняват дали са имали контакти с пациенти с коронавирус, имат ли кашлица, или температура.

Promedica Plus също преговаря с германските власти за уреждане на чартърни полети от Румъния: тази седмица компанията иска да транспортира около 150 асистенти, самолетът вече е поръчан.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа