НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 април

8531
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 22 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:50, 22 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 9 са новите потвърдени случаи на коронавирус през днешния ден в страната. 3 са в област София, 2 в област Пловдив, 2 в област Кюстендил, 1 в област Пазарджик и 1 в област Перник. Така общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 у нас вече е 1024. Лабораториите продължават да работят.

🔘 262 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 37 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

🔘 Има 4 нови излекувани пациенти - трима мъже и една жена, с което общо те стават 174. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 49. Два са новите смъртни случаи по данни на Националния оперативен щаб. Днес във ВМА е починала 87-годишна жена, страдала е от остра бъбречна недостатъчност, остра дихателна недостатъчност и артериална хипертония. Пациентката е била поставена на апаратна вентилация. В областната болница в Смолян е починал мъж на 53 г., който е имал заболяване на дихателната система.

🔘 Вече 83 медици са заразени, т.е. има 3 нови случая: Видин - лекар, Сливен и Бургас - медицински сестри. Приключила е проверка на снабдяването със защитни костюми на медиците в страната: установила е, че 85% от всички медици на първа линия са защитени и имат всичко необходимо. Що се отнася до болница "Св. Иван Рилски" в София, в клиниката по гастроентерология са установени двама болни - лекар и пациент. Припомняме, че от отделението по хематология тръгна зараза и то сега е затворено. "Има миграция на заболяването към провинцията - пациенти, лежали в болницата, прибрали се вкъщи и установени с коронавирус", каза директорът на столичната РЗИ.

🔘 За първи път има област, която изпреварва столицата по нови заболели - Плевен изпреварва София. В София има 16 нови случая от денонощието. Плевен е със 17 случая, 13 са от завод "Мизия". Мерките са взети на време, покзава проверката на РЗИ, но тези хора пътуват от цялата област, всяка сутрин и си заминават вечер. Хранят се заедно, и каквито и мерки да се вземат, не могат да дадат 100% сигурност. Ще разширим изследването. Изобщо не мисля, че в момента може да става въпрос за карантина на Плевен, още повече , работниците не са от града. Карантината не е панацея - трябва да се спазват правилата, иначе възникват изключително тежки социални проблеми - набавянето на лекарства и прочие, коментира д-р Ангел Кунчев, националният здравен инспектор. Буковлък се готви за 14-дневна карантина - а Плевен?

🔘 50-годишният шофьор на кмета на Симитли днес бе консултиран от двама лекари от ВМА-София, а самият Апостол Апостолов е под 14-дневна карантина, предаде БГНЕС. Снощи пробата на В.П. - 50-годишният шофьор на Апостолов, се оказа положителна за коронавирус, след два отрицателни бързи теста.

🔘 Ще бъде ли наложена 14-дневна карантина в Буковлък? Там при 5 000 души население, заразени са индентифицирани са 4. Това е твърде малка бройка, за да бъде наложена карантина на цялото село. На местно ниво може да се вземе такова решение от директорът на РЗИ. Но сме обърнали внимание да се разшири търсенето на евентуални контактни лица и включително срезово - да се търсят други болни извън тези 4 случая. Така коментира темата проф. Мутафчийски.

🔘 Ще има ли ограничения за Гергьовден? За последните 7 дни имаме почти 300 нови случая, докато вървяхме в умерена парабола, сега по-отчетливо се качваме нагоре в заболеваемостта. Процесите са динамични и спрямо тях ще решим какво ще се случи на Гергьовден, коментира професор Мутафчийски.

🔘 Обмислят ли цялостна 14-дневна карантина в цялата страна? За съжаление това не е панацея. Много държави го приложиха - абсолютна забрана или до 100 м от дома както в Израел, това снижава заболеваемостта, но не я премахва. Има фамилност в заболяването. Това е някаква идеална хипотеза, която няма да се случи - хора пак ще се събират, коментира въпросът генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. В момента 16 783 души са в активна карантина в страната, общо от началото на епидемията у нас под карантина са били 86 420 души.

🔘 За "масовото тестване", което обяви здравният министър Кирил Ананиев : Към 15 април в България са направени 15 850 PCR теста, а към днешна дата - 27 000 теста в цялата страна. Целта е да се правят по 7000 PCR теста, т.е. 1 на всеки 1000 души. Първа цел е да се тестват медиците на първа линия, а втората - всички болни с белодробно заболяване, особено пневмония, обясни началникът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев. Третата цел - болни от "трудови колективи", свързани със стратегически икономически дейности и държави структури. Има възможности да се работи за повече PCR тестове, убеден е Кантарджиев. За бързите тестове от ново поколение професорът също видя бъдеще, защото при антитела igM може да се откриват много леки или дори безсимптомни случаи. Професорът наблегна точно на идеята да бъдат намерени безсимптомни случаи и каква е тяхната тежест в общата картина.

🔘 Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард. Двамата обсъдиха възможностите за справяне с последиците от COVID-19 и необходимостта от общ европейски финансов отговор на негативните отражения от пандемията.

🔘 Дъщерята на Милен Цветков живее в Германия. Ще успее ли тя да погребе баща си без карантина? Поел съм личен ангажимент към случая след разговор с Генка Шекерова в деня след катастрофата, каза генерал-майорът.

🔘 Военни подготвят студентско общежитие в Смолян за изолатор

🔘 Безплатен телефон 0800 14 515 ще помага на хората с хронични заболявания в условия на COVID-19. Нуждаещите се ще имат на разположение от 09:00 до 18:00 ч. консултанти.

🔘 Проф. Червенякова: Коронавирусът няма да си е отишъл през юли, ще дойдат нови зарази

🔘 От всички 400 тествани шофьори в столичния градски транспорт само един е дал положителна проба за коронавирус.

🔘 ИКОНОМИКА: Икономическите последици от кризата тепърва ще ги консумираме, счита Горанов ; Валери Симеонов разкритикува схемата "60 на 40"; Социалният министър продължава да защитава мярката "60 на 40" и колко хубава е; 300 души в Рудозем остават без работа заради коронавируса; Вторият пакет от мерки за бизнеса: Кой от какво може да се възползва; Собственикът на „Рудметал“ АД: Този срив с коронавируса ни потопи, стартираме масово съкращение

🔘 Жена от Смолян дари цялата си пенсия и великденската добавка, за да помогне на лекарите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в борбата им с коронавируса. Захаринка Пашалийска и съпругът й Митко, макар и със скромни доходи, взели решението като жест на благодарност към медиците от смолянското лечебно заведение и с вярата, че те ще се справят с успешно с пандемията.

🔘 МС: Децата и учениците ще получат училищен плод и мляко еднократно

🔘 Илиян Василев: Кредитите не са спасителна акция, а само отлагане на терминалното състояние на бизнеса

🔘 „През юни-юли очакваме първите тестове на ваксини срещу коронавирус върху хора“. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

🔘 ПОЛИТИКА: България настоява за координирани действия на ЕС за излизане от кризата; Още малко и България няма да е изпълнила всяка втора мярка, която е трябвало, защото е член на ЕС;

🔘 Най-опасните играчки по време на изолация

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Испания продължава да води на Стария континент като разпространение на заразата и е втора в света. Потвърдените там случаи са вече 208 389, като за оздравели се считат 85 915, а смъртните случаи са 21 717, което е увеличение с 435 за ден. За днес има 4 211 нови случая. От все още активните случаи 92% са в леко състояние, но 7 705 са в сериозно състояние в болници. Испания смекчи частично карантината за деца

🔘 Броят на смъртните случаи от коронавируса в Италия за ден възлиза на 437 души, общият брой на жертвите достигна 25 085. Тези данни бяха публикувани от Министерството на гражданската защита. Както се посочва в съобщението, през изминалия ден е регистриран рекорден брой излекувани хора – 2 943 души, както и най-ниският брой пациенти с коронавирус в интензивни отделения – 2 384. Общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 187 337.

🔘 Папа Франциск изнесе молитва в сряда за европейско единство преди видеоконференция на лидерите на ЕС, насочена към справяне с дългосрочното икономическо въздействие на пандемията от COVID-19. 

🔘 Нови 544 смъртни случая от коронавирус във Франция в болници и старчески домове през последните 24 часа. За сметка на това беше регистриран нов спад в общия брой пациенти с коронавирус, пише БГНЕС. Общият брой на починалите при епидемията във Франция е 21 340. Заболелите пък са се увеличили с 1 827 и вече са 159 877. 40 657 са напълно излекувани в страната, където са направили 463 662 теста. Президентът Макрон не бърза да отваря църквите - дали е защото във Франция заразата тръгна от там?

🔘 В Германия общият брой на заразени достигна 149 771, от които 99 500 оздравели и 5 211 починали, т.е. над две трети от случаите са приключили по един или друг начин. От активните случаи 94% са с леки симптоми, 2 908 души обаче са в интензивни отделения в болници. Иначе за 22 април има потвърдени 1 318 разболели се и 125 смъртни случая, което е леко увеличение, но не и значима промяна на кривата. Германия въведе задължителното носене на предпазни маски на територията на цялата страна като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщават германските медии.

🔘 Общо 18 100 души с коронавирус са починали в болници във Великобритания, показаха нови данни на Министерството на здравеопазването, което е с 759 повече от предходния ден. Във вторник броят, който не включва домове за стари хора в общността, бе 17 337, което би означавало дневно увеличение от 763. А във Великобритания вече има съмнения в официалната статистика и то заради положението в старческите домове.

🔘 Междувременно изглежда ЕС не може съвсем да изглади противоречията си относно икономическото възстановяване от пандемията. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова лидерите на 27-те държави членки да "работят за" създаване на дългосрочен спасителен фонд. Но въпросът за колко пари става дума и как да се финансира този фонд, остава силно спорен – най-вече защото изглежда ще е обвързан със седемгодишната бюджетна рамка на ЕС, която е обект на сериозни спорове още преди COVID-19 и то от гледна точка на това дали да бъде намалена или увеличена и за сметка на кого.

🔘 117 души са починали от коронавирус през последните 24 часа в Турция. С това общият брой на жертвите на COVID-19 в страната достигна 2 376 души, сочат последните данни от страната. За последното денонощие са установени още 3 083 нови случая на заразени с коронавирус, като така общият брой на заразените достигна 98 674. 1559 пациенти са се възстановили само през днешния ден и така оздравелите са вече 16 477 души. Над 1 800 пациенти са в интензивни отделения в страната. В Турция до момента са направени над 750 000 теста за коронавирус.

🔘 Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 9 710 потвърдени случая, от които 2 406 оздравели и 519 починали. Новите случаи са 468. Има 21 нови смъртни случая. След 15 май, когато приключи извънредното положение, ограниченията за индивидуално движение ще бъдат премахнати, съобщи президентът Клаус Йоханис, цитиран от местните медии.

🔘 До днес в Сърбия от коронавирус са починали 134 души. В страната има 7 114 заразени от COVID-19. 1025 са излекуваните.

🔘 Няма регистрирани нови смъртни случаи от COVID-19 през последното денонощие в Гърция. Новите заразени са едва 7, като така общият им брой достигна 2 408. В интензивните отделения на страната са 55 души, които са интубирани. Общо 121 души станаха жертва на COVID-19 от началото на епидемията. От 4 май постепенно всяка седмица в Гърция ще бъде отменяна по една ограничителна мярка. Това заяви държавният министър Йоргос Герапетритис 

🔘 В Хърватия случаите са 1 950, което е с 42 повече от вчера. 868 души са оздравели, а 48 са починали, което означава, че през изминалото денонощие няма нови смъртни случаи. 

🔘 Общо 272 са излекувани до момента в Северна Македония, като само през последния ден те са 48, шестима от които са лекувани в болница и 42 у дома. През изминалите 24 часа са потвърдени 28 нови случая на СOVID-19. Така общият брой на хората с положителна за короновирус проба е вече 1 259. При тях влизат както излекуваните, така и починалите пациенти. 

🔘 В Албания потвърдените случаи са 634, от които 356 оздравели и 27 починали, което означава, че е отчетен един смъртен случай през последните 24 часа. 

🔘 18 екипа в ЕС работят за създаването на ваксина срещу новия коронавирус и разполагат за това с бюджет от 140 милиона евро. Това обяви зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, циниран от БНР.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Между 2 614 803 са потвърдените случаи на заболяване заради коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб според Worldometers. От тях оздравелите са 714 319, а смъртните случаи – 182 467 души.

🔘 Тревожнни сурови данни от САЩ – колко опасен може да е хидроксихлорохина при лечение на COVID-19?

🔘 В САЩ потвърдените случаи според Worldometers са вече 831 086. Починали са 46 249, което е увеличение с 931 за ден. За оздравели се считат 83 462. Междувременно ръководителят на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Робърт Редфийлд заяви пред в. The Washington Post, че втора вълна от COVID-19 през следващата зима в САЩ може да бъде по-лоша от настоящата, ако съвпадне със сезонната грипна епидемия. Той отбеляза, че едновременно огнище на две респираторни заболявания ще доведе до факта, че здравната система ще бъде под „немислимо натиск“. Двама души, заразени с COVID-19, са починали в региона на Санта Клара, щата Калифорния, на 6 и на 17 февруари, според медицински експерти, което ги превръща в първите документирани фатални случаи на болестта в САЩ, пише американското издание Los Angeles Times. Тръмп обяви, че десетки щати се готвят да махнат ограничения срещу коронавируса

🔘 САЩ ограничава търсещите зелена карта, но тепърва ще станат ясни подробности

🔘 Първи иск от американски щат срещу Китай заради коронавируса

🔘 Тръмп: Харвард трябва да върне парите за коронавируса

🔘 В Китай има потвърдените случаи за 21 април са 30 според Worldometers и така стават общо 82 788, но само 1005 от тях са активни и едва 78 са в тежко състояние. Оздравелите са 77 151, смъртните са 4632 т.е няма нови жертви на заболяването. Коронавирусът е мутирал в поне 30 различни варианта

🔘 Смъртни заплахи за китайска писателка, решила да разкаже историята на Ухан и коронавируса

🔘 В Русия потвърдените случаи са вече 57 999, от които 4 420 оздравели и 513 починали. 5 236 регистрирани случая има за 22 април. Смъртните случаи за днес са 57, което е рекорд от началото на епидемията. Секретар на руския патриарх Кирил почина от коронавирус

🔘 В Южна Корея отново има слизане надолу на кривата – само 11 новооткрити случая на 21 април, с което общо случаите са 10 694, но от тях оздравели са цели 8277, а починалите са 238 т.е. малко над 2000 души още са болни. Има 1 нов смъртен случай.

🔘 Иран обяви в сряда 94 нови смъртни случаи от новия коронавирус, но заяви, че броят на заразени в страната намаляват на база на сравненията ден с ден. Общият брой на жертвите в Иран достигна 5 391. Броят на хората, заразени с вируса, който причинява болестта COVID-19, нарасна с 1 194, и вече е 85 996.

🔘 Германски учени: Чака ни втора, по-унищожителна вълна на COVID-19

🔘 Властите трябва да планират предварително дейностите за достойно погребение на починалите от COVID-19

🔘 Предпазва ли никотинът от заразяване с коронавирус?

🔘 СЗО: Вирусът ще бъде с нас дълго време

🔘 Обвинения към Бил Гейтс за смъртоносни ваксини и диктатура над здравни системи

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Откриха температурата, която унищожава COVID-19

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Общоприетата версия - бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан. На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни. Именно така се появяват и твърденията, че причинителят на новия вирус е с животински произход - проучване на Университета в Пенсилвания излиза със заключение, че SARS-CoV-2 е мутирал от коронавирус при прилепите - RaTG13. Основната научна версия е, че от прилеп този вирус е преминал през панголин и след това е стигнал до хората, тъй като в Китай панголините се ядат. Главният специалист по вирусология на САЩ д-р Антъни Фаучи е категоричен, че става въпрос за предаване на вирус от животно към човек!

🔘 Има обаче и силни твърдения, че става въпрос за вирус, който е създаден и/или модифициран в лаборатория. Най-силни думи в това отношение изрече проф. Люк Монтание, който има Нобелова награда заради работата си относно вируса ХИВ. Според него, става въпрос за вирус, в който има характеристики на ХИВ. Любимата на Доналд Тръмп телевизия Fox News също тиражира новина, че нулевият пациент, разболял се от COVID-19, е от лабораторията P4 в Ухан.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

🔘 СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Финландски учени направиха 3D модел какво се случва в затворено пространство, ако заразен с коронавирус кашля!

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщиха от Световната здравна организация.

🔘 Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора два дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 треска, висока температура и т.н. Това твърди може би най-известният южнокорейски инфекционист – професор Ву Йо Ким в интервю за Asian Boss.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

🔘 Започна производството на хлорохин и хидроксихлорохин у нас

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ни, Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Колективен имунитет? Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора. Той защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Започна тестването на 1000 души в Банско след карантината

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса, Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители решиха да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Решението им дойде в момент, когато стана ясно, че сред народните представители има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Народните представители приеха и актуализация на бюджета - таван от 10 млрд. лева дълг и 10 млрд. евро, които могат да бъдат набрани със сделки на външните пазари или взети от "международни организации".

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Втори  опит - всички навън задължително с маски, заповедта на здравния министър стана факт и ще важи до 26.04.2020г.

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия. Коментарът:  "Препоръчваме ограничителните мерки да останат в сила поне до Великден", каза проф. Мутафчийски. "Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България. С тези думи той коментира и фактът, че СЗО заговори за поетапно облекчаване на ограничителните мерки в световен мащаб.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Ананиев пусна пазарите, няма да работят от Разпети петък до Великден

🔘 Здравният министър издаде заповед за дейностите по асистирана репродукция. Със заповедта Кирил Ананиев нарежда преустановяване на следните дейности по асистирана репродукция: започване на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години; започване на нови процедури по трансфер на размразени ембриони; започване на вътрематочни инсеминации; изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор; започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки

🔘 Нова заповед на здравния министър: Отпадат часовите ограничения за влизане и излизане в София.

🔘 Държавата дава по 375 лв. на родители в неплатен отпуск

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКПП се актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Има вече 4 държави, от които българи с изтекли документи могат да се приберат в България

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава Богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдесивир”. "Ремдесивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдесивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорохин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване