Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

9472
Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Руската армия най-вероятно ще успее да постигне значителни тактически успехи в следващите седмици, докато Украйна очаква новите доставки на американско оръжие и боеприпаси. Руските успехи обаче най-вероятно няма да са достатъчни, за да бъде пробита фатално украинската линия на защита на фронта, специално в Донецка област (на запад от Авдеевка – основна руска цел е Покровск; Часов Яр – основни руски крайни цели на запад са Славянск и Краматорск: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск – Краматорск). А добре снабдените с оръжие и муниции украински части най-вероятно ще предотвратят шансовете за значителни оперативни успехи на руснаците през това лято. Такава е оценката за случващото се на фронта от страна на ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

В дневния си анализ ISW цитира материали от няколко западни медии (Financial Times основно) и посочва оценки, че руската армия си остава неефективно, недобре модернизирана, обаче успява да наложи превъзходство чрез количество – повече хора, макар и често зле обучени и повече оръжие, макар и често по-старо и нетолкова добро, колкото най-съвременните образци. Русия търпи големи загуби в хора и техника на фронта, но още има ресурсите да ги компенсира, докато Украйна не може да си позволи такава стратегия. Това позволява на руснаците да държат инициативата на фронта и да печелят на локално ниво, но и не и успехите да се превърнат в окончателна победа – все още. Отделно, няма как да се отрече, че руснаците се учат от бойния си опит и подобряват използваната военна технология – например операциите с масирани бомбардировки с авиационни бомби, с което "разчистват" украински защитни позиции. Само че използването на единни стандарти при военни иновации като качество и количество навсякъде и във всички руски части си остава кауза пердута, което пречи значително на руснаците.

От ISW очакват, че за предстоящата руска офанзива руското военно командване ще опита да разшири фронта на активни военни действия, за да направи по-трудна украинската задача за ефективна отбрана. Но от тръста прогнозират, че в следващите месеци Украйна ще успее да стабилизира фронта и да започне ограничени като мащаб контраатаки в края на 2024 година или началото на 2025 година.

"Ще има повече жертви в Украйна, ще има много разрушения. Ще разширим санитарната (буферна) зона. Резултатът от нашата "специална военна операция" (бел. ред. - така режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин нарича войната в Украйна) е предопределен, случващото се на фронта го показва – ще победим", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той внуши, че доставката на американски ракети ATACMS с обхват 300 километра за Украйна е "нарушение на американските закони" - защото по принцип САЩ (а и всяка държава) доставя най-добрите образци на своето оръжия с по-ограничени качества, когато става въпрос за чужда държава-рецепиент. Песков каза и, че САЩ "наливат масло в огъня", но няма да постигнат нищо:

На този фон, един от популярните пропагандни руски военни канали в Телеграм "Двама майори" скъса от критики руското военно командване за вчерашната масирана украинска атака с дронове. "Паднали отломки" - докога официално ще ни се обяснява това от руското военно министерство при очевидни поражения, пита каналът, като коментира видеокадрите от жестоки щети и уточнява: "Щом редовно падащи отломки водят до пожари в петролни рафинерии и по (военни) летища, значи не всичко е добре координирано": Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има известно понижение на интензивността на боевете. Украинците са регистрирали 88 бойни сблъсъка по целия фронт. Безспорно най-горещо и то много си остава направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление от руска гледна точка) – там е имало 35 спрени руски пехотни атаки по украински данни (при Керамик – Новокалиново – Уманско и Нетайлово). На второ място е Лиманското направление – 14 отбити руски пехотни атаки, отново основно при Терно (15 километра западно от град Кремена) и в Серебрянското горско стопанство. Следват Купянското направление (Кисловка и Берестово) и Новопавловското направление (Красногоровка, Григоровка, Парасковиевка, Победа, Водяне) – с по 13 отбити руски пехотни атаки. Появи се неофициално обобщение колко населени места са загубили украинците от началото на новата руска офанзива, която започна с операцията срещу Авдеевка в началото на октомври, 2023 година – 17 селища и още 6 най-вероятно превзети от руснаците.

(КАРТА) Популярният украински телеграм канал Deep State е категоричен, че Бердичи (7-9 километра северозападно от Авдеевка) вече е в руски ръце, а 80% от Очеретино също се контролират от руснаците. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, също пише в обзора си за деня, че руското знаме е издигнато в западната част на Бердичи, без обаче да казва, че селото е окончателно превзето – Новокалиново обаче било превзето, а руснаците са на позиции в източните покрайнини на Керамик. Говорителят на украинското командване "Хортиця" лейтенант Назар Волошин коментира, че руското командване хвърля допълнителни резерви от 55-та моторизирана бригада по линията Новобахмутовка – Очеретино и че украинците отговарят с предислоциране на резерви и допълнителни ресурси. При Очеретино потвърдено с удар с дрон е убит и зам.-командирът на батальона "Вятка" Олег Зверев: Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Специално за най-северната част на фронта, Deep State настоява, че руснаците напредват през Кисловка, а "Рибар" пише, че украинците се оттеглят към Котляровка. Тази линия е ключова за опазване на южния фланг на Купянск – селата са на над 25 километра югоизточно от самия Купянск: Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

В Новопавловското направление, "Рибар" настоява, че украинците безуспешно се опитвали да си върнат позициите в индустриалната зона на Красногоровка. Само че вчера каналът пишеше единствено за боеве, докато излязоха геолокализирани кадри как малкото руски позиции в тази зона биват прочиствани.

При Часов Яр има затишие – само 8 отбити руски пехотни атаки през последните 24 часа. ISW обаче очаква, че в следващите седмици руснаците ще увеличат опитите за пробив в този район, защото превземането на града ще даде повече възможности за руската армия да направи оперативно значим пробив, към Краматорск и Славянск, но първо към Константиновка и Дружковка. Видно е, че руската армия не може да поддържа едно и също темпо на операции едновременно в няколко направления на фронта и редува къде точно се съсредоточава най-много, заключват експертите на ISW.

В Запорожка област като цяло интензивността на боевете е ниска - появиха се обаче кадри на успешен украински удар срещу жп мост до Черниговка, Бердянска област (всички видеа в този материал, които се появяват като директно вградени, са геолокализирани и точните координати може да се видят при влизане в Twitter от самото видео - иконката "Watch on X" в горния десен ъгъл):

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа