Болните от рак чакат с месеци за преглед в Обединеното кралство, показва проучване

1287
Болните от рак чакат с месеци за преглед в Обединеното кралство, показва проучване
Снимка: УМБАЛ Св. Георги

Пациентите с рак в Обединеното кралство чакат до седем седмици повече, за да започнат лъчетерапия или химиотерапия, отколкото хората в сравними страни, разкри проучване, цитирано от The Guardian. Две проучвания, публикувани в Lancet Oncology, са първите, които изследват разликите в лечението на осем вида рак в страни от три континента.

Средното време за започване на химиотерапия е 48 дни в Англия, 57 в Северна Ирландия, 58 в Уелс и 65 в Шотландия. Най-краткото време е 39 дни в Норвегия. При лъчетерапията Обединеното кралство се справя още по-зле. Отнема средно 53 дни, за да се започне лечението в Северна Ирландия, 63 в Англия, 79 в Шотландия и 81 в Уелс.

В Нюфаундленд, Канада, която има най-добри резултати, средното чакане е 42 дни. В сравнение с Нюфаундленд чакането за лъчетерапия в Северна Ирландия е с 11 дни по-дълго. В Англия с три седмици по-дълъг, а в Шотландия и Уелс - със седем седмици.

Още: Лойд Остин отново е в болница. Ето на кого прехвърли задълженията си

Причини

Cancer Research UK, който частично финансира двете проучвания, казва, че закъсненията за започване на лечение са отчасти резултат от липсата на дългосрочно планиране на правителството на Обединеното кралство за рака през последните години. Държавите със стабилни стратегии за борба с рака, подкрепени от финансиране, са отбелязали подобрения в процентите на оцеляване, се казва в него.

"Това се дължи на намаления персонал или на по-високия брой пациенти? Проблемите с персонала в Националната здравна служба са дългогодишни и предизвикателствата пред медицинските работници стават все по-големи. По отношение на населението - то застарява, диагностицираме повече ракови заболявания, отколкото преди, и очакваме да има все повече пациенти с тази диагноза", посочва д-р Джон Бътлър от Международно партньорство за сравнителен анализ на рака, цитиран от Euronews.

Още: Ученички организират маратон в съпричастност към болните от рак (ВИДЕО)

Майката на Ейми Грей, Джейн, има 16-годишна история на онкологични заболявания. През 2021г., когато Джейн има силни болки в стомаха, е трябвало да чака два месеца преди да бъде прегледана от специалист и да бъде диагностицирана. „Тя отиде при лекуващия си лекар си, който я изпрати на скенер и установи, че ракът се е върнал и се е разпространил към черния дроб, лимфните възли и гръбначния стълб", споделя дъщеря й.

В проучването на изследователи от University College London и Международното партньорство за сравнителен анализ на рака са разгледали данни за 780 000 пациенти, диагностицирани с рак в четири държави - Обединеното кралство, Норвегия, Австралия и Канада. Данните за пациентите са събрани между 2012 и 2017 г., като са сравнени резултатите от осем различни вида рак в четирите държави.

Още: Не е достатъчно просто да оцелееш: Пациенти с рак поставят под съмнение дозирането на онколекарства

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com