Борба за кокала: Новото правителство на Путин

5566
Борба за кокала: Новото правителство на Путин
Снимка: Kremlin.ru

В навечерието на поредното встъпване в длъжност на диктатора Владимир Путин като президент, насрочено за 7 май, представителите на руския елит започнаха още по-активно да обсъждат слуховете за това кой и на каква позиция ще влезе в обновеното правителство.

Припомняме, че издирваният от съда в Хага диктатор спечели убедително президентските избори през март, като преди това изключи всякакъв вид опозиция от вота. Според Запада изборите са нагласени и фалшифицирани, има и десетки призиви Путин да не бъде признаван за легитимен държавен глава на Руската федерация.

Още: Путин спечели изборите срещу Путин: Невероятният резултат на диктатора

Неяснота

Независимата рускоезична медия "Медуза", базирана в Латвия, цитира преди встъпването в длъжност на Путин свой източник, близък до руската президентска администрация: "Някои се надяват на повишение, други се притесняват, че ще бъдат преместени на по-ниска по статут позиция".

Според този източник през последните седмици руските чиновници и бизнесмени възприемат всяко събитие, дори и най-незначителното, в светлината на бъдещи размествания в кабинета. Събеседник на медията, близък до настоящия състав на руското правителство, казва същото: "Путин стоеше в църквата с московския кмет Сергей Собянин и говореше за нещо. Веднага се обсъди, че това не е било напразно, въпреки че те винаги стоят един до друг на службите. Държавната дума отложи заседанието за утвърждаване на премиера от 8 за 10 май, което означава, че всичко е неясно".

Още: Путин полага клетва: Кои европейски държави все пак ще изпратят пратеници?

Кой е най-вероятният премиер?

И двамата източници отбелязват, че на този фон са се засилили слуховете за смяна на премиера Михаил Мишустин - например със Сергей Собянин или със заместник-ръководителя на президентската администрация Сергей Кириенко, който наистина иска да смени поста си

В същото време самите източници на "Медуза" се съмняват, че Михаил Мишустин ще подаде оставка като ръководител на правителството. А събеседник от парламента казва пред изданието, че депутатите вече са уверени, че на 10 май ще трябва да "одобрят Мишустин".

Още: Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Снимка: Kremlin.ru

Битка за власт: Защо всеки иска да е по-близо до трона?

Според три източника, близки до руския елит, се очаква и други ключови членове на правителството да запазят постовете си. Въпреки това все пак ще има промени на места. Например напускането на вицепремиера по въпросите на икономиката Андрей Белоусов се смята за "практически решен въпрос".

Сред основните кандидати за неговия пост е ръководителят на ВЭБ (основната институция за финансово развитие) Игор Шувалов. Твърди се, че Белоусов може да размени постовете си с него. Друг кандидат е президентският помощник и бивш министър на икономическото развитие Максим Орешкин.

Още: Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

"Медуза" пише, че някои служители смятат, че в момента е особено важно да се заеме възможно най-високата позиция. Според източник, близък до руското правителство, тези кандидати искат да се доближат максимално до трона, тъй като смятат, че настоящият президентски мандат може да се окаже последен за 71-годишния Путин.

"По тяхно мнение промените във вертикалата са неизбежни. А това означава, че трябва да си по-близо до мястото, където се вземат решенията", обяснява един от източниците на медията. Според него списъкът с такива "разбиращи хора" включва няколко високопоставени регионални служители, които искат да отидат да работят в Москва.

Според два източника на "Медуза", близки до Кремъл и правителството на Русия, вицепремиерът Андрей Белоусов, пълномощният представител на Путин в Далекоизточния район Юрий Трутнев и губернаторът на Кемеровска област Сергей Цивилев (съпруг на племенницата на Путин Анна Цивилева) искат да сменят постовете си. Твърди се, че Цивилев би могъл да оглави някое от министерствата - например на енергетиката или на природните ресурси, а Трутнев теоретично би могъл да получи един от ръководните постове в администрацията.

Още: Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

По-рано "Медуза" съобщи, че вицепремиерът по социалните въпроси Татяна Голикова също може да подаде оставка. "Ведомости" пише, че ще има напускане на вицепремиера Виктория Абрамченко, която контролира земеделието и екологията. "Важни истории" писаха за възможна смяна на министъра на икономическото развитие - предполага се, че мястото на Максим Решетников може да бъде заето от ръководителя на Нижегородска област Глеб Никитин. Според събеседник на "Медуза", близък до руското правителство, това разместване наистина е "много вероятно". Преди да стане губернатор, Никитин е работил като заместник-министър на промишлеността и се твърди, че "е отишъл в Нижни Новгород с надеждата, че ще се върне с повишение".

Още: Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Ще има ли смяна на Шойгу?

През последните седмици обаче най-активно се обсъжда евентуалната оставка на министъра на отбраната Сергей Шойгу. Според някои експерти индикация за това може да е арестът на неговия заместник Тимур Иванов, който е заподозрян в корупция. Източници на "Медуза", близки до Кремъл, обаче подчертават, че не разполагат с достоверна информация, че оставката на Шойгу се подготвя.

В същото време събеседници, близки до Кремъл и руското правителство, не възлагат големи надежди за положителни промени с новия мандат на Путин.

Още: Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Според един от източниците "всичко отдавна е ясно - консерватизъм, изтласкване на всяко инакомислие, завой на Изток, война и много вероятна победа". В същото време той прави уговорката, че тази негова прогноза е актуална само докато "президентът е жив и здрав".

Още: Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

Животът на Роберт Фицо вече не е застрашен

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Гърчи се на пода, а после умира: Филм за Путин с изкуствен интелект хит в Кан (ВИДЕО)

При Харков руснаците бъркат заради Путин: Украински експерт (ВИДЕО)

Мъжът, прострелял Роберт Фицо, остава в ареста

Руски петролни мощности пак горят, атака в Крим и по руско военно летище (ВИДЕО)

ООН обяви колко души са напуснали Рафах от началото на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа