Чехия се обявява против квотите за бежанци

3098
Чехия се обявява против квотите за бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Чехия е против квотите за бежанци. Тази позиция беше потвърдена и ще бъде защитена на срещите във вторник и сряда по повод бежанската криза в Европейския съюз. Това потвърдиха на съвместна пресконференция чешкият премиер Бохуслав Соботка и вътрешният министър Милан Хованец преди отпътуването на министъра за извънредната среща в Брюксел, предаде БНР. 

Системата няма да започне да функционира, дори да успеят да се договорят вътрешните министри, предупреди чешкият премиер Бохуслав Соботка по повод квотното разпределение на бежанци. Причината е липсата на механизми мигрантите да могат да бъдат задържани в страните, където ще бъдат разпределени.

Меркел поиска от САЩ приемането на повече бежанци

Германският канцлер Ангела Меркел призова Съединените щати да приемат повече кандидати за убежище в момент, когато Европа се мъчи да се...

Позицията на Чехия, Вишеградската четворка и други държави ще бъде защитена на срещата на вътрешните министри в Брюксел от министър Милан Хованец. Соботка увери, че страната е готова да помогне според нейните възможности, без да посочва конкретни цифри колко бежанци може страната да приеме. Правителството държи да има контрол над целия процес, коментира чешкият премиер. Според него европейската миграционна политика не функционира и е необходимо да се промени. Европа трябва да се подготви за нова вълна. Отново беше отхвърлена и връзката на миграционната криза с еврофондовете. 

Премиерът Соботка отново акцентира върху охраната на шенгенските граници и за подсилване на общите операции по отношение на миграцията в най-силно засегнатите страни. Той подчерта необходимостта от мониторинг на бежанците и икономическите мигранти, създаване на приемни центрове в страните на първи достъп до ЕС. Отново подкрепи „помощ на място”, подобряване на условията в бежанските лагери в Турция, Йордания, Ливан. 

Чешкият премиер приветства сигналите за по-интензивна комуникация между САЩ и Русия във връзка с конфликта в Сирия, от която идват най-много бежанци към Европа. Според него би трябвало ЕС да подкрепи подобни усилия за ерално разрешаване на този конфликт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа