Дебат в европарламента, но за вътрешна употреба - Българските евродепутати с остри критики към Денков (ВИДЕО)

5394
Дебат в европарламента, но за вътрешна употреба - Българските евродепутати с остри критики към Денков (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Остър дебат се разрази между български евродепутати и българският премиер насред залата на Европейския парламент минути след края на речта на акад. Николай Денков.

Припомняме, че по-рано днес по време на участието си в дебата "Това е Европа", посветен на предизвикателствата пред Европа в контекста на войните в Украйна и Израел, премиерът подчерта, че "тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суровинната обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културните връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици". По думите на Денков именно затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейския път на развитие на родината ни.

Веднага след края на речта на Денков пленарният дебат премина в поле за изява на депутати от множество държави, сред които най-активни бяха именно българските. От 17-членната ни делегация общо 11 депутати взеха думата по време на дебата.

С ДПС в България, с ДПС в Европарламента

"Вие сте премиер на правителство, което съществува благодарение на усилията на г-н Бойко Борисов и ГЕРБ. За съжаление, вашата партия забави европейското финансиране, което доведе до сериозни щети за българските граждани. Вашата коалиция с проруските сили в България се надявам да не се повтори и в столичния общински съвет в София", каза евродепутатът от Европейската народна партия, излъчен от ГЕРБ, Андрей Ковачев.

Колегата му от групата на социалистите и демократите Петър Витанов задочно зададе въпрос към премиера Николай Денков за позицията на правителството относно темата за разширяването на Западните Балкани.

След няколко изказвания от чуждестранни евродепутати фокусът попадна върху думите на българският народен представител в Брюксел Ангел Джамбазки: "Историческите ви препратки в речта бяха доста частични. Моето впечатление е, че сгрешихте с цитирането на президента Кенеди - казахте, че трябва да видим ние какво правим за ЕС, но вие сте български министър-председател. Трябва да се питате всеки ден какво правите вие за българите", каза остро Джамбазки.

По думите му българските граждани "виждат високи цени на горива, транспорт и т.н., но това е защото България не е в Шенген" и коментира, че това е така заради икономически интереси на някои държави. "Вие трябва да им кажете това, а не да сте представител на туристическа фирма", каза още Джамбазки към Денков.

Още: Радан Кънев с прогноза за възход на крайнолевите партии в новия европарламент

По думите на депутатът от ВМРО политиката на "Продължаваме промяната" към политическото семейство на "Обнови Европа" в европарламента, където са и Движението за права и свободи, изглеждало така: "В България ДПС са ви началници, искате и в ЕП да са ви началници, няма лошо".

По-късно в дебата колегата на Джамбазки в групата на реформистите и консерваторите Андрей Слабаков каза, че "Австрия, Холандия, Франция и Германия финансират мигрантските канали през България".

"Винаги такива дебати завършват с дебат за вътрешната политика на България - нека не го правим и сега", призова от своя страна евродепутата от "Обнови Европа" и ДПС Илхан Кючюк. По думите му по темата Шенген има абсолютен консенсус.

"Искам България да бъде амбициозна с плановете и приоритетите си към ЕС. Темата за разширяването на Западни Балкани не е самоцел на Илхан Кючук и не, не искам да прокарвам техни интереси", подчерта той.

Още: Европарламентът иска успешна ротация между Денков и Габриел заради еврозоната и Шенген

От своя страна евродепутатът Андрей Новаков обърна внимание, че в България се живее под постоянната заплаха за оставки и нестабилност. "Това е противно на реалността по време на управлението на премиера Бойко Борисов", каза депутатът от ГЕРБ.

"Колко са разплатените средства към България по еврофондовете? 2%. Колко са средствата, разплатени по Плана за възстановяване и устойчивост? 3%. Колко са държавите в ЕС със същите показатели, както България? Нито една друга. Европейските пари в българските общини бяха видими, а сега вече не е така", подчерта още Новаков.

"Правителството, което оглавявате, се оправдава с членството на България в Шенген и еврозоната. Във вътрешен план очакваме дали ще се осъществи съдебната реформа и конституционните промени", обърна се към Денков евродепутатката от групата на социалистите и демократите Елена Йончева

От своя страна Искра Михайлова от "Обнови Европа" и ДПС отправи питане относно стратегията на България за енергийния преход и напредъка по климатичните реформи.

"България е прифронтова държава във войната в Украйна. Предишните правителства отказаха да предоставят оръжие на нападнатата държава, което създаде погрешни впечатления във всички страни от ЕС", подчерта Ева Майдел от ГЕРБ. 

"Не сме пълноценни членове на най-важните интеграционни съюзи на Европа", коментира още евродепутатката от социалистите и демократите Цветелина Пенкова.

"В името на евроатлантизма България се отказа от дългосрочен договор за руски газ, докато Европа продължава да внася с големи количества. В името на евроатлантизма бе зарязана темата с корупцията с цел да се роди сегашното правителство", каза проф. Иво Христов от левите.

Разочарование от премиера

"Разочарован съм, че част от българските евродепутати днес не подкрепиха усилията ни по темата Шенген", каза в своите заключителни думи премиерът акад. Николай Денков. Как отговори на критиките, може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа