Денков пред евродепутатите: Путин има апетити към България, затова ни трябва пълна интеграция в ЕС (ВИДЕО)

9416
Денков пред евродепутатите: Путин има апетити към България, затова ни трябва пълна интеграция в ЕС (ВИДЕО)
Снимка: European Union 2023

"Днес, за пръв път в своята многовековна история, Европа е обединена по мирен път в равноправен съюз на независими държави, в който основни ценности са солидарността, свободата, демокрацията, равенството пред закона, правовата държава, зачитането на човешкото достойнство и основните права на всички граждани". Това заяви премиерът Николай Денков пред Европейския парламент в Страсбург на 22 ноември по време на участието си в дебата "Това е Европа". 

Пленарният дебат е посветен на предизвикателствата, пред които е изправен континентът, предвид войните в Украйна и Израел, както и други ключови процеси, свързани със сигурността.

Още: Европарламентът иска успешна ротация между Денков и Габриел заради еврозоната и Шенген

Денков цитира Васил Левски

"Уважаеми членове на ЕП, моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името България от създаването си през 681 г. до наши дни. В своята хилядолетна история тя е била присъединявана насилствено за 167 години към Византия и за близо пет века към Османската империя. Но страната ни успява да възкръсне благодарение на дейците на Българското възраждане Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Георги Бенковски и много други. Един от тях, Васил Левски, когото българският народ нарича Апостолът на Свободата, е духовният вдъхновител на независима европейска България. Още през 1872 година той прокламира, че България трябва да бъде, цитирам, „демократична република, в която всички народности - българи, турци, евреи и пр., ще бъдат равноправни във всяко отношение и всички ще живеят под един общ закон, който ще се избере по вишегласието на всички народности. Да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от собствените ни задружни сили"", започна Денков.

Руската пропаганда в България

"В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация, част от тях успешни, от страна на Руската империя и Съветския съюз. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суровинната обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културните връзки между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Затова пълноправното членство на България в ЕС и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейския път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и еврозоната", заяви премиерът пред евродепутатите.

Още: Даваме и бронетранспортьори на Украйна

По думите му - България винаги е била неразделна част не само от военните постижения на Европа, но и от европейската култура и просвещение – "вероятно най-яркият пример е кирилицата, създадена от св. Климент Охридски в края на IX в. на базата на глаголицата на св. св. Кирил и Методий". "Стремежът ни е съвременна България също да даде своя достоен и съществен принос в развитието на ЕС", допълни той и заяви, че не трябва да се приема стереотипът, че ЕС е само източник на щедри фондове.

Снимка: European Union

Войните, заплашващи ЕС

"На границата на ЕС вече близо две години бушува опустошителна война, в която руските агресори се опитват да сломят порива на украинския народ да живее в независима, свободна и демократична страна. Не по-малко кръвопролитен е и подновеният въоръжен сблъсък в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на "Хамас" срещу цивилни граждани, жени и деца, и широкомащабният военен отговор на Израел, при който вече загинаха хиляди палестинци, включително много жени и деца", каза Денков.

Още: Зеленски: Путин пали пожари на Балканите и в Израел, но от Украйна може да тръгне Трета световна война

Перспективите за разширяване на конфликта и превръщането му в регионален не са за подценяване, особено като се има предвид нестабилната ситуация в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен, както и режимите на аятоласите в Иран и на талибаните в Афганистан. Тревожно е и положението в Далечния изток, където Северна Корея продължава да предизвиква световната общност с ядрената си програма за военни цели и редовното изстрелване на ракети, способни до носят ядрени бойни глави. Голям риск крие и непрекъснато растящото напрежение между Китай и Тайван, както и конфликтите в Африка, смята премиерът. "ЕС не може да си затваря очите пред тези геополитически предизвикателства. За да се справи с тях, Европа трябва да бъде силна, а за да бъде силна, трябва да бъде обединена", каза той.

Консерватизъм и либерални идеи могат да живеят заедно

Според него консервативните ценности са важни, но светът се променя и става все по-глобален, либералните идеи си пробиват път не само в икономиката, но и в политиката, културата и международното сътрудничество. Правата на жените, на малцинствата, на различните, на имигрантите вече са неразделна част от либералната демокрация. "Трябва да отсеем крайностите и да се обединим около най-добрите консервативни и либерални ценности в името на Европа. Едновременно с това ЕС трябва да укрепва връзките със стратегическите си съюзници от НАТО и да засилва отбранителните си възможности в сътрудничеството между страните вътре в съюза, включително да обмисли внимателно идеята за създаване на единна европейска армия", заяви той.

Снимка: European Union

Помагаме на Украйна, защитаваме Европа

Денков повтори за пореден път, че България винаги е била решителен поддръжник и радетел за приемането на Западните Балкани в ЕС. В същото време вярва, че страните от този критичен за стабилността и мира в Европа регион трябва да бъдат приети, когато изпълнят всички необходими изисквания. "Приветстваме решението на ЕК да препоръча започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. Надяваме се в близко бъдеще към тази група да се включи и Грузия", допълни премиерът.

Още: Внушението, че българите са второ качество граждани на ЕС, е руска пропаганда: Асен Василев пред "Ди Велт"

"Днес в Европа все по-често се забелязват известни признаци на умора от войната в Украйна и се надигат гласове против помощта за украинския народ и украинските бежанци. Все повече европейци си задават въпроса защо трябва ние да понасяме тежестите и несгодите от една далечна война между две страни, които не са част от ЕС. Не е ли по-добре да се направят някои отстъпки на Путин и войната да приключи? Цитира се латинската сентенция „Pax potior bello“ и нейният съвременен вариант: "И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война“. Но също така е хубаво да си припомним една мисъл на американския философ Джордж Сантаяна, цитиран от Уинстън Чърчил във връзка с Мюнхенското споразумение от 1938 г.: “Тези, които не помнят миналото, са осъдени да го повтарят". Печално известно е как завършиха опитите Хитлер да бъде умилостивен с непрекъснати отстъпки. Същото важи и днес. Войната на Путин срещу Украйна всъщност е война на Путин срещу Европа. Като помагаме на Украйна, помагаме на Европа. Като защитаваме Украйна, защитаваме Европа. Иначе утре в положението на Украйна може да се озове Молдова, вдругиден - балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави", заяви Николай Денков.

България в Шенген

Според него непосредствено следствие от войните и нестабилната глобална среда е и увеличаващата се имигрантска вълна към Европа. "Но ЕС не е в състояние да приеме неограничен брой имигранти, без това да застраши нормалното функциониране на институциите му. Нуждаем се от нова стратегия, която да разграничава ясно бежанците от войните от икономическите имигранти", смята премиерът.

"В тази връзка бих искал да напомня, че България е изпълнила всички изисквания за приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо за нашата страна. Разбираме, че в момента самото функциониране на Шенгенското споразумение е изправено пред сериозни проблеми и много страни възобновяват проверките по границите си, но не смятаме, че това може да бъде аргумент за неприемането на България и Румъния. С нашите две държави в Шенгенското пространство границите на Европа ще са по-добре защитени, а Европа ще е по-силна", заяви Денков.

Още: Евродепутат с мрачна прогноза: България извън Шенген до изборите в Австрия през 2024 г.

"Позволете ми да завърша с още две знакови събития, случили се на тези дати. На този ден преди 133 години е роден героят на Френската съпротива срещу нацистката окупация, първият премиер на свободна следвоенна Франция, първият президент на Петата република, генерал Шарл дьо Гол. А на 23 ноември 1959 г. президентът Дьо Гол произнася своята знаменита реч „От Атлантика до Урал“, в която изразява увереността си, че един ден цяла Европа - от Атлантическия океан до планинската верига на Урал - ще бъде единна. Тогава, преди 64 години, в разгара на Студената война, когато Желязната завеса разделя Европа „от Шчечин на Балтийско до Триест на Адриатическо море“, това твърдение е звучало абсурдно. Още по-абсурдно звучи то днес в разгара на горещата война в Украйна, когато всеки ден загиват стотици европейски мъже, жени и деца", каза премиерът.

"Но един ден, когато днес ще стане вчера, а утре ще бъде днес, когато путиновци и лукашенковци ще бъдат само една срамна страница от историята на техните страни, а децата ни няма да бъдат принуждавани да бягат от войната сами, с паспорт, завързан за вратлетата им, и телефон номер, изписан на ръчичките им. Тогава мечтата на Шарл дьо Гол ще се сбъдне. Наша е отговорността свободна, демократична и обединена Европа да пребъде!", завърши речта си пред евродепутатите Николай Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа