Десетки имигранти буквално щурмуваха Испания

11877
Десетки имигранти буквално щурмуваха Испания

Над 400 имигранти успели щурмували днес граничната ограда, отделяща Мелиля, испанска територия в Африка, и Мароко, предаде АФП. Според испански власти това е най-големият наплив на мигранти от близо десет години.

Около 1000 души от страните около Сахара се присъединили на разсъмване към опита за преминаване в Мелиля, която винаги е играла ролята на магнит за стремящите се достигнат до Европа бегълци от Африка. Над 400 от тях успели да преминат през трислойната гранична ограда с височина от 7 м., каза пред репортери говорител на испанската територия в Северно Мароко. Някои с дребни наранявания са настанени в болницата в бежанския лагер в Мелиля.

По думите на президента на града Хуан Имброда външния периметър на оградата е пострадал от щурма на имигрантите. Гуардия сивил е изпратила голям брой свои служители, но на тях им било трудно да спрат наплива на африканците, предаде испанско радио. Мароканските власти са оказали съдействие на испанската гранична охрана, допълва Имброда.

Даниела Бобева: Никоя държава не може да се справи сама с имиграцията

"За успешното интегриране на емигрантите и хората, търсещи убежище, е необходимо международно сътрудничество, тъй като никоя държава ...

Мелиля, която се намира на северния бряг на Мароко, е отделена от африканската държава с 11-километрова ограда по границата си. Но струпващи се на мароканска територия бежанци периодично я атакуват. Например на 18 март 1000 имигранти атакуваха оградата в мъгливо време и около 500 от тях успяха да преодолеят препятствието. В съответствие с договорите със съответните страни, от които произхождат имигрантите, те биват или репатрирани, или им бива позволено да останат в Испания. Центърът за имиграция в Мелиля е изграден да приема около 480 имигранти, но в момента там вече има около 2000, казва Имброда. "Представете си какъв проблем се отваря с 400 души още повече отгоре на тези 2000, които вече са тук".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com