Държавният дълг на Франция се е увеличил с по 6500 евро на гражданин

1202
 Държавният дълг на Франция се е увеличил с по 6500 евро на гражданин
Снимка: iStock

Публичният дълг на Франция е нараснал значително поради пандемията от коронавируса и съпътстващата я икономическа криза, като се е увеличил с 6500 евро на гражданин, каза в интервю за Le Parisien ръководителят на Сметната палата на страната Пиер Московиси, предаде агенция Фокус.

„Преди пандемията държавният дълг е бил около 2 400 милиарда евро, тоест почти 100% от БВП. Но във връзка с разходите, направени поради кризата в здравната система, както и последиците от икономическата криза, тя се е увеличила с около 6500 евро по отношение на гражданин, цитира изданието официалният представител. „Това показва мащаба на проблема. Не трябва да го подценяваме“.

COVID-19: Кога цяло училище ще бъде поставено под карантина?

В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според които бихме могли да оценим риска от разпространение на коронавирус за дад...

Според Московиси френската икономика претърпява „мощен шок“, тъй като правителството е трябвало да въведе „безпрецедентни" мерки за борба с пандемията и подкрепа на гражданите, но Сметната палата не поставя под съмнение политиките на властите. „Изключителните времена изискват изключителни мерки. Трябваше да спасим икономиката и да запазим социалната сплотеност. Но това прави мисията на Сметната палата още по-важна - в крайна сметка, за да похарчите много, трябва да харчите правилно“, подчерта служителят.

Както Московиси обясни пред Le Parisien, задачата на правителството е да търси начини за намаляване на публичния дълг в средносрочен план, тъй като той е рисков фактор за икономиката и заплашва да се превърне в „тежест“ за бъдещите поколения. Според длъжностното лице Сметната палата вече е поискала от законодателите да работят по планиране на публичните разходи, „начертаване на траектория за няколко години“, а съответният законопроект ще бъде представен през пролетта на 2021 г.

Отговаряйки на въпроса на журналиста Le Parisien за това „кой ще плати тази сметка“, ръководителят на Сметната палата каза: „Някои вероятно мечтаят да отпишат публичния дълг, но това ще доведе до сериозни загуби за вложителите, така че не мисля, че това ще се случи. ... Други очевидно се надяват на монетизиране на дълга, но дори ако Европейската централна банка предприема сериозни стъпки в това отношение, човек трябва да разбере, че нейните правомощия и ресурси не са неограничени“.

„И накрая, някой залага на преразпределението на дълга като част от паневропейския план за икономическо възстановяване. Този план ще бъде основен пробив, но остава ограничен начин“, добави служителят. „Накратко, винаги ще имаме дълг. Това е неизбежно и разумните граждани на страната разбират това. Дългът може да бъде облекчен, плащанията отложени и регулирани по някакъв начин, но в крайна сметка той трябва да бъде платен. През следващото десетилетие почти сигурно ще имаме по-висок национален дълг, отколкото преди пандемията на коронавируса. Вече свикнахме с този вирус и живеем с него - ще свикнем и с дълговете“.

Доналд Тръмп е премълчал за положителен резултат от първия си тест за коронавирус?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп миналия четвъртък не е споделил с обществеността информация за положителните резултати от първия си тес...

В същото време Московиси предупреди, че Париж ще трябва да предприеме определени мерки. „Най-важното тук е нашата колективна воля: ще трябва да пестим средствата си, да върнем икономиката към растеж и в средносрочен план да поемем контрола върху държавните разходи. В противен случай националният дълг може да нарасне рязко до 140% от БВП“, цитира думите му Le Parisien.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа