ЕЦБ представи новата банкнота от 10 евро

32455
ЕЦБ представи новата банкнота от 10 евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската централна банка представи новите си банкнота от 10 евро, които са по-добре защитени и по-малко заплашени от фалшифициране. Те ще бъдат пуснати в края на септември, пише БГНЕС.

ЕЦБ постепенно пуска чисто нови серии от банкноти, всички с лика на гръцката митологична богиня Европа. Те ще заменят оригиналния дизайн, използван, откакто еврото стана физическа валута през 2002 г. Новите банкноти от пет евро вече бяха пуснати миналия май, а банкнотите от 10 евро ще ги последват през септември.

Другите купюри от 20, 50, 100, 200 и 500 евро ще бъдат пуснати в обращение по-късно. "Новата банкнота от 10 евро от серията "Европа" ще бъде пусната в обращение на 23 септември", съобщи ЕЦБ в комюнике. Настоящите евробанкноти, пуснати през януари 2002 г., постепенно ще бъдат изтеглени.

Подобно на новата банкнота от пет евро, тази от 10 евро ще включва напредъка в технологията за производство на банкноти. Нейната сигурност беше подсилена, което я прави "още по-устойчива на фалшифициране", допълни ЕЦБ. Фигурата на Европа ще присъства в холограмата и водния знак на новата банкнота. В гръцката митология Европа е финикийска принцеса, отвлечена в Крит от бог Зевс.

ЕЦБ отговаря за печатането на евробанкнотите, а евромонетите се секат от националните монетни дворове. Според новите данни, оповестени от банката, броят на иззетите фалшиви банкноти евро през втората половина на миналата година е нараснал спрямо предишните шест месеца. Общо 353 000 фалшиви евробанкноти са били изтеглени от обращение в периода от юли до декември, повишение с 11,4% спрямо периода януари-юни. Но броят на фалшивите банкноти "остава много нисък в сравнение с броя на автентичните банкноти в обращение в този период (над 15 милиарда), уточнява ЕЦБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа