Ейре и Германия искат възможно най-бързо активиране на Член 50 и Brexit

4283
Ейре и Германия искат възможно най-бързо активиране на Член 50 и Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел и ирландският премиер Енда Кени изразиха очакването си новото правителство на Великобритания възможно най-бързо да дефинира исканите отношения с ЕС.

Меркел и Кени говориха, след като вчера стана ясно, че британският вътрешен министър Тереза Мей ще заеме поста на премиера Дейвид Камерън още тази сряда.

Тереза Мей иска да договори най-добрата възможна сделка за излизане от ЕС

Тереза Мей, която ще стане новият британски премиер в сряда, заяви, че иска да постигне най-доброто възможно споразумение за излизането...

ЕС няма как да отправя предложение за бъдещите си отношения с Лондон, „докато не стане ясно каква ще бъде британската стратегия”, заяви Кени след разговорите си с Меркел.

„С други думи, какво иска Великобритания след решението да излезе от ЕС, и на какъв етап британския премиер ще активира Член 50 (от основния договор на ЕС, отнасящ се до излизане от съюза – б.р.)?”, попита Кени.

Премиерът на Ейре добави, че не би желал това да е продължителен период, а към това мнение се присъедини и Меркел.

„Обединеното кралство трябва бързо да изясни желаните връзки с Европейския съюз за в бъдеще”, заяви тя след предварителна среща с дипломати късно вчера.

Могерини: Европа и светът имат нужда от по-силен ЕС

Съществуването на Европейския съюз, както никога до сега е поставено под въпрос. Както никога до сега европейските граждани и светът им...

По време на кратката си кампания за премиерския пост Тереза Мей заяви, че не би активирала Член 50 преди Великобритания да изготви подобаваща стратегия за излизането от ЕС.

Меркел обаче подчерта, че преговори за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон могат да започнат само след процедурното начало на „Брекзит”. Германският канцлер допълни, че евентуалният достъп на Великобритания до единния европейски пазар зависи от съобразяването с ключови принципи, включително свободното движение на европейски граждани.

Същевременно високата имиграция от страните от ЕС към Острова беше една от опорните точки на искащите „Брекзит”.

Енда Кени допълни, че липсата на свободно движение, единен пазар и други европейски сътрудничества може да застраши стабилността в самата Ирландия. Католическата Ейре е в мир със Северна Ирландия, която е част от Великобритания от 1998 година, но „крехкото единство не бива да бъде взимано за дадено”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа