ЕК с нови препоръки към страните-кандидатки от Балканите

15877
ЕК с нови препоръки към страните-кандидатки от Балканите
Снимка: Getty Images / Guliver

"Босна и Херцеговина остава в задънена улица по пътя си към европейската интеграция. След изборите през октомври за страната ще бъде от основно значение да предприеме неотложни социалноикономически реформи и да постигне напредък в европейския си дневен ред", се казва в доклада на ЕК за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя към членство в ЕС.

Духът на сътрудничество помогна на Босна и Херцеговина и нейните граждани да минат през трудната ситуация след майските катастрофалните наводнения и постепенно да се обърнат към бъдещето, същият този дух, който трябва да води политиците по пътя към ЕС, каза еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, предаде БГНЕС.

Според неговата оценка Босна не е преодоляла застоя в евроинтеграцията си заради липсата на политическа воля на нейните лидери, въпреки искрените усилия на някои от тях. Заради това Споразумението за стабилизация и асоцииране с ЕС, което ще представлява много важна стъпка по пътя на страната към интегрирането, все още не е влязло в сила. Въпреки че е изработен план за подготовката за кандидатурата в ЕС, лидерите изпълнявайки националните си политически програми, не успяват да постигнат консенсус.

Ако продължи моментният застой, икономиката ще се забави, хората ще стават все по-бедни, а младите и талантливите ще продължават да напускат страната", предупреди Фюле. Той обаче смята, че всичко може да се промени, ако политическите лидери седнат и заедно изпълнят очакванията на гражданите и направят нужните реформи.

Фюле обясни, че ЕС не се е отказал от Босна, а наводненията показаха силната солидарност, която свързва страната с остатъка от Европа.

Черна гора

За Черна гора ЕК отбелязва, че страната е направила нови стъпки в преговорите за присъединяване. До момента са отворени 12 глави, две от които временно са затворени. Започнало е изпълнението на реформите, свързани с върховенството на закона. Сега са необходими по-осезаеми резултати и това ще бъде ключът за определяне на цялостния ритъм на преговорите за присъединяване.

Сърбия

Започването на преговорите е повратна точка в отношенията на ЕС със Сърбия. Сега страната трябва да изпълнява трайно приоритетните си реформи, тъй като ритъмът на преговорите ще зависи от напредъка в ключови области, най-вече върховенството на закона и нормализирането на процеса с Косово. Необходим е нов импулс в диалога между Белград и Прищина с оглед разрешаването на ключови висящи въпроси и започването на нова фаза на нормализирането на отношенията.

Албания

Албания получи статут на кандидат-член през юли като признание за усилията й за реформи и напредъка в изпълнението на изискваните условия. Страната трябва да изгради и консолидира импулса в реформите и да съсредоточи усилията си върху справянето с предизвикателствата в европейската интеграция по траен и всеобхватен начин. Както правителството, така и опозицията, трябва да гарантират политически дебат на първо място в парламента.

Косово

Инициирането на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово през юли е голям крайъгълен камък в отношенията между ЕС и Косово. Сега Косово трябва да осъществи ключови реформи, най-вече в областта на върховенството на закона.

Турция

Изпълнението на ангажимента за реформи от Турция продължи, както и пакета за демократизиране от 2013 г. и бяха предприети стъпки за уреждане на кюрдския проблем, но има и основания за сериозни опасения относно независимостта на съдебната система и защитата на основните свободи. Активни и надеждни преговори за присъединяване осигуряват най-подходящата рамка за използване на пълния потенциал в отношенията между ЕС и Турция. Започването на преговори по главите за върховенството на закона и основните права ще предостави пътна карта за реформи в тези ключови области.

ЕК за шести път препоръча започване на преговори с Македония

Европейската комисия даде официално шеста поредна препоръка за Република Македония да започне преговорите за членство в ЕС, предаде БГН...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа