ЕК ще представи антикризисния пакет за транспортния сектор

1851
ЕК ще представи антикризисния пакет за транспортния сектор
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Комисията на Европейския парламент(ЕП) по транспорт и туризъм (TRAN) настоява за по-голяма подкрепа за сектора, като призовава Европейската комисия(ЕК) да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво от кризата с коронавируса.

По време на дебат във вторник с комисаря по транспорта Адина Вълян, членовете на ЕП изредиха множество неотложни проблеми за сектора, причинени от пандемията от COVID-19.

Членовете на комисията TRAN настояха за много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на подобни едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени.

Комисарят А. Вълян увери членовете на ЕП, че в близките дни ще бъде представен пакет от помощи за транспортния сектор и възможно най-скоро ще бъде представена стратегия за излизане от кризата. „Комисията работи по набор от препоръки за улесняване на тази координация и за избягване на фрагментацията“, каза тя. Предстоящите насоки за координиране на усилията в ЕС ще включват различни видове транспорт, както и мерки за безопасност, например правила за социално дистанциране и почистване на превозните средства.

По време на дебата, множество евродепутати настояха, че правата на пътниците трябва да се спазват и трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи . Европейската комисия трябва да изясни всички останали неясноти, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки, добавиха те.

Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата. Тя добави, че с помощта на различни средства, както и временното разхлабване на правилата за държавна помощ, „държавите членки са свободни сами да решат как да оформят мерките и да помогнат на компаниите да оцелеят“.

ЕС обсъжда отхлабване на ограниченията

Министрите на вътрешните работи на Европейския съюз(ЕС) проведоха виртуална среща, за да обсъдят, наред с други неща, постепенното отва...

Някои евродепутати повдигнаха въпроса за влошените условия на труд на транспортните работници, на които се налага да работят дълги часове, с намалена сигурност и недостатъчни лични предпазни средства. Г-жа Вълян заяви, че въпреки облекчените правила за шофиране и почивка, здравето и безопасността на работниците остават приоритет.

Евродепутатите отново изразиха притесненията си относно срива на туристическия сектор - тема, която беше обсъдена с еврокомисаря Тиери Бретон на 21 април. Европейската комисия ще предложи допълнителни мерки и стратегия за възстановяване на туристическата екосистема преди началото на летния сезон.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург (ВИДЕО)

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Морските дронове на Украйна са нанесли щети за 500 млн. долара на руския Черноморски флот

Китайската мафия е купила най-големия публичен дом в Европа: Ухае на корупция с трима политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа