Експерти по конституционно право: Brexit-ът все още може да бъде блокиран

1007
Експерти по конституционно право: Brexit-ът все още може да бъде блокиран
Снимка: Getty Images/Guliver

Водещи членове на Асоциацията на Великобритания по конституционно право твърдят, че преди да може да има декларация по чл. 50 от Договора от Лисабон, за да започне процесът на Brexit, депутатите трябва да дадат своето съгласие чрез приемане на акт в парламента, пише вестник The Indenendent.

От правна гледна точка това означава, че британските депутати може да спрат излизането на Обединеното Кралство от Общността чрез блокиране на гласуването на подобно решение. Липсата му означава също така, че Brexit-ът може да бъде оспорен по съдебен път.

Статията с обем от три хиляди думи, написана от Ник Барбър, Джеф Кинг и Том Хикман, практикуващи адвокат и преподаватели по публично право в Лондонския университетски колеж, добавя тежест към правното становище, че резултатът от референдума не прави Brexit-ът решен.

Великобритания няма да присъства на днешната среща на върха на ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън няма да вземе участие в срещата на върха на Европейския съюз днес (29 юни). Това стана ясно от от из...

Според редица експерти резултатът от референдума в ЕС е "чисто консултативен" - мнение, което увеличава перспективата за провеждане на второ допитване до британските граждани.

"Ако получим реформа от страна на ЕС, ако един нов министър-председател може да се върне с една наистина добра сделка, можете да си представите ситуация на общи избори или втори референдум", коментира лорд О'Донъл.

Доцент по конституционно право в Университета в Оксфорд заяви пред редакцията, че ако депутатите са политически достатъчно смели, за да го направят, те имат законни правомощия да възпрепятстват "развода" между Брюксел и Лондон.

"Това е начин на действие, който е отворен за тях", твърди доц. Барбър. "В интерес на закона, референдумът не е правно обвързващ. Освен ако не съм го пропуснал, няма нищо в Закона за допитване до народа за Европейския съюз от 2015 г., който казва, че е", подчерта експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа