ЕП: Да дадем повече танкове на Украйна и да забързаме членството ѝ в ЕС

3610
ЕП: Да дадем повече танкове на Украйна и да забързаме членството ѝ в ЕС
Снимка: European Parliament

Европейският съюз трябва да достави танкове на Украйна и да ускори процедурата по присъединяването на страната към блока. Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пред AFP и добави, че ще отправи съобщението към евролидерите на срещата им в Прага този петък.

„Украинците се нуждаят от оръжия, с които да могат да се бият, за да си върнат територията, а това означава например танкове Leopard II, с които разполагат няколко държави членки", заяви Мецола в интервю по време на пленарното заседание на европарламента в Страсбург.

България и Румъния влизат в Шенген още през декември?

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември. Това съобщи днес чешкият министър ...

Киев отдавна настоява за доставка на танкове Leopard II, произведени в Германия, но Берлин не се съгласи да ги изпрати. Канцлерът Олаф Шолц се аргументира с това, че всеки подобен трансфер трябва да бъде част от по-широко споразумение между западните съюзници.

Според служител на ЕС Германия, Австрия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Испания, Швеция - както и Норвегия, Швейцария и Турция, които не са членки на ЕС - притежават общо около 2000 танка. Няколко държави от ЕС обаче се опасяват, че големи дарения от арсеналите им могат да компрометират собствените им национални отбранителни способности.

Мецола заяви, че на страните, които желаят да предоставят танкове на Киев, ще им бъдат възстановени разходите чрез фонд на ЕС, наречен Европейски механизъм за мир. По него са отпуснати 2,5 млрд. евро за военни покупки за Украйна.

"Мисля, че това са дискусии, които трябва да проведем сега, особено защото виждаме, че Русия ескалира, но и Украйна успешно изтласква руснаците", каза Мецола.

Кулеба: Украйна иска да има запазено място в ЕС

Украйна иска да има запазено място в Европейския съюз, заяви външният министър на страната Дмитро Кулеба по време на посещението си в Б...

Председателят на европарламента също така отново призова за "ускорено" присъединяване на Украйна към Европейския съюз. През юни Киев получи статут на кандидат за членство, за да започне този процес, но етапите на проверка и анализ обикновено продължават с години и Мецола не пожела да прогнозира колко време може да отнеме в случая на Украйна.

"Имаме страна, която ни показа намерението си и огромното си желание да се присъедини, като надмина очакванията и изпълни цели, за които на други страни биха били необходими месеци или години", заяви Мецола. И допълни, че не трябва да се забравя Молдова, която получи статут на страна кандидат по същото време като Украйна и която е уязвима заради подкрепяната от Москва отцепническа територия в границите си - Приднестровието.

Албания и Северна Македония, които са по-далеч по пътя към присъединяване към ЕС, също се нуждаят от внимание, в противен случай "тези страни могат да потърсят нещо друго", предупреди Роберта Мецола.

Срещата на върха на ЕС в Прага този петък е предшествана от по-широка среща на върха в четвъртък, на която се открива "Европейска политическа общност". Сред 44-те представени държави в нея са Украйна, Молдова, Албания и Северна Македония. Там участва и президентът на България Румен Радев.

Роберта Мецола: Трябва да се противопоставим на лъжливата и цинична руска пропаганда

„Би било исторически погрешно решение да не предоставим днес статут на кандидати на Украйна и Молдова или да не дадем ясна перспе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа