ЕП иска прекратяване на споразумение за борба с тероризма със САЩ

21743
ЕП иска прекратяване на споразумение за борба с тероризма със САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз трябва да прекрати споразумението за проследяване на финансови източници на тероризма (TFTP). Това препоръча Европейският парламент в своя резолюция към Европейския съвет.

Причина за препоръката са силните подозрения, че американската АНС неправомерно е следила и взимала данни за банкови трансфери и операции на европейски граждани. Това се е случвало в рамките на т.нар. споразумение SWIFТ. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) е базирана в Белгия компания, управляваща мрежа, която позволява на финансовите институции в цял свят да изпращат и получават информация за финансови транзакции, извършени от която и да е банка на планетата. В SWIFT влизат 9 хил. финансови институции от 209 държави.

Американското разузнаване отрича да е подслушвало Франция

Не сме подслушвали Франция и информацията на вестник „Монд” не е коректна. Това заяви директорът на американското разузнава...

Според Европейския парламент следва да бъде направена пълна проверка на сървърите на SWIFT от Европол. Ако се докаже, че АНС е „бъркала” без разрешение там, то TFTP следва да се прекрати незабавно.

TFTP влезе в сила през август 2010 година. Целта на споразумението е да се засичат и проследяват подозрителни източници, които са свързани или за които има подозрения, че финансират терористична дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа