Епидемия от убийства на жени в Австрия

4420
Епидемия от убийства на жени в Австрия
Снимка: iStock

Изрисувано в кървавочервено на импровизиран мемориал във Виена, числото 31 е сурово напомняне за една мрачна статистика: жените, убити от мъже в Австрия през миналата година.

След като няколко особено ужасяващи случая сред убийствата бяха широко отразени в медиите, сега въпросът за убийствата на жени е изцяло в центъра на вниманието, предаде БГНЕС.

В малката и богата страна, където престъпленията с насилие са рядкост, започна обществен дебат, който разбуни активистите и принуди политиците да предприемат действия.

"Това е наистина драматична ситуация... Това е непонятно", каза пред АФП Мария Рьослюмер, изпълнителен директор на мрежа от убежища за жени.

Данните варират през годините, но между 2010 и 2020 г. в Австрия са били убити 319 жени, предимно от техните мъже партньори или бивши партньори, като през 2019 г. броят на жертвите е рекорден - 43, според проучване, поръчано от правителството миналата година. През 2018 г. Австрия е била сред трите членки на Европейския съюз, които отчитат най-високи нива на убийства на жени, при които извършителят е член на семейството или роднина, сочат данни на Евростат.

Въпреки това активистката Ана Бадхофер все още осъжда "липсата на възмущение" от убийствата на жени, като казва, че нейната група е инициирала мемориала на пазара във Виена от разочарование. Тя цитира пример от ноември, когато жена е била пребита до смърт с бейзболна бухалка.

Особено шокиращ е случай от март миналата година, който изведе въпроса на преден план. 35-годишна жена, идентифицирана само като Надин У., е била пребита и удушена с кабел в тютюнев магазин във Виена от 47-годишния си бивш партньор. След това той я залял с бензин и я запалил, преди да напусне магазина и да заключи вратата. Тя била спасена, но починала месец по-късно от ужасяващите си наранявания.

През април 43-годишният собственик на магазин за крафт бира - преди това обвинен от политичка, че я е тормозил с неприлични съобщения - беше арестуван за убийството на бившата си партньорка, 35-годишна майка на две деца.

И двамата мъже получиха доживотни присъди и бяха изпратени в институции за психично болни.

Срам и стигма

От Франция до Мексико, от Южна Африка до Турция, активисти бият тревога за убийствата на жени и насилието над тях, често чрез масови митинги.

В Австрия коалиционното правителство неотдавна отпусна 25 млн. евро за тази година, наред с няколко инициативи за борба с проблема.

Според данни на Евростат убийствата в алпийската страна, които са повече на жени, отколкото на мъже, са прецедент в ЕС.

Рьослхумер изтъкна "осезаемото обществено неуважение и пренебрежение към жените", което трябва да бъде преодоляно.

Жена е в кома след побой от приятеля й, твърдят нейни близки

Майка на три деца е в кома след побой от приятеля й. Сигналът за жестоката агресия над жената е подаден в края на миналата година. До м...

Карин Пфолц има горчив опит от първа ръка с подобни нагласи. През десетилетие, в което е била в брак, изпълнен с насилие, тя често се е чувствала изолирана, разказва тя пред АФП.

"Няма с кого да поговориш, защото има толкова много срам и социална стигма", казва Пфолц, която сега разказва за преживяванията си в училищата.

Криминологът Изабел Хайдер от Виенския университет заяви, че служителите на правоприлагащите органи също трябва да бъдат обучени да реагират по-съпричастно, тъй като много жени смятат, че "полицията не ги взема насериозно". Страхът, че няма да им повярват, е причината Пфолц да не се обърне към полицията. Когато в крайна сметка тя изправя съпруга си пред съда, според нея отношението на съдията - жена – е засилило усещането, че не ѝ вярват.

Бежанец в собствената си страна

По време на неотдавнашното си посещение в Австрия комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович призова за "амбициозен и всеобхватен подход" за "защита на правата на жените и равенството между половете". Тя отбеляза, че австрийската разлика в заплащането на жените и мъжете - малко под 20% през 2019 г. според Евростат - е сред най-големите в ЕС.

Съдът в Страсбург: Русия не може да се пребори с домашното насилие

Русия е осъдена от Европейския съд по правата на човека /ЕСПЧ/ да плати над 370 000 евро обезщетение на Маргарита Грачова, чиито ръце с...

"Когато си тръгвате, единственото, което имате, е найлонова торбичка в едната ръка и дете в другата", каза Пфолц. "Ставаш бежанец в собствената си страна", добави тя.

Но Пфолц знае още, че дори когато жените са в процес на изграждане на нов живот, те често продължават да се сблъскват със заплахи от страна на бившите си партньори.

Бившият ѝ съпруг е идвал в новия ѝ дом и тя си спомня, че е трябвало да се затваря в стаята със сина си, защото животът им е бил в опасност.

Макар да приветства, че въпросът за насилието над жени вече е на дневен ред, Пфолц все още съжалява, че "почти никой все още не смята това за престъпление - докато не се превърне в убийство".

Още в първите дни на тази година друг шокиращ случай да излезе на първите страници на вестниците - 42-годишна жена, простреляна в главата и убита от съпруга си на масата за вечеря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com