ЕС обмисля да подпомогне Украйна с оръжия и боеприпаси

2107
ЕС обмисля да подпомогне Украйна с оръжия и боеприпаси
Снимка: GettyImages

Европейският съюз обмисля да изпрати на Украйна изтребители и други оръжия, съобщи снощи върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел на пресконференция след среща на външните министри на ЕС. 

"Тъй като в Украйна има пълноценна война и ние искаме да направим всичко, за да подкрепим страната, ние решихме да използваме нашия капацитет, за да предоставим смъртоносни оръжия, смъртоносна помощ на украинската армия на стойност 450 милиона евро пакет за подкрепа и още 50 милиона евро за доставки като гориво и защитно оборудване.

Всичко това ще бъде покрито от нашия Европейски инструмент за мир и междуправителствен фонд. Това е първият път в историята, че ще правим това. Всички се съгласиха – или поне не възпрепятстваха – това решение", каза Борел. 

Припомняме, че по-рано САЩ обещаха на два транша помощ от 1 млрд. долара.

В отговор на въпрос Борел допълни, че украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал бойни самолети, каквито украинските пилоти могат да управляват.

"Министър Кулеба каза, че се нуждаят от изтребители от типа на тези в украинската армия. Знаем какви са самолетите и някои държави-членки имат такива.

Засега западните граници на Украйна все още са отворени. Ние ще им предоставим не само тези 500 милиона в рамките на Европейския инструмент за мир. Освен това  трябва да включим и всички материали, които няколко държави-членки решават да предоставят сами", обясни Борел.

Старите съветски МиГ-29 все още са годни за употреба в малко страни от ЕС, отбелязва в."Сега".

Такива самолети има в България, Словакия и Полша, но също и в Германия, където Бундесверът продължава да съхранява екземпляри, останали от бившата ГДР. Предстои да се разбере кои държави са склонни да предоставят изтребителите си за бойни операции.

Полша вече предложи да бъде разпределителен арсенал за предаване на Украйна на всички оръжия и муниции, изпращани от държави в ЕС.

Други държави също обявиха национални инициативи за подпомагане на Украйна. Най-голямо впечатление направи завоят в политиката на Германия, която досега твърдо се придържаше към принципа да не изпраща смъртоносни оръжия в конфликтни зони. Тя бе иронизирана от Киев, че му предлага само 5000 каски като противодействие на руското нашествие. В събота вечерта Берлин обяви, че ще предостави 1000 противотанкови гранатомета и 500 зенитно-ракетни комплекса "Стингър". Освен това тя се съгласи оръжия, продадени или произведени по неин лиценз във Финландия и Нидерландия, да бъдат препратени в Украйна.

Швеция изпраща 5000 гранатомета, 5000 каски и 5000 бронежилетки, с което също за пръв път от 1939 г. (Съветско-финландската война) предоставя оръжия на държава в конфликт. И Гърция изостави мекия си подход към Русия, след като десетина етнически гърци бяха убити от руснаци в южния украински град Мариупол. Тя обяви, че ще даде на Украйна автомати и реактивни пускови установки, с което предизвика гневни забележки от Русия. Румъния обеща муниции и военно оборудване. От Нидерландия ще дойдат 50 гранатомета и 400 реактивни гранати, от Португалия - бронежилетки, каски, термовизьори, автоматични карабини, гранати и други боеприпаси, от Дания - 1000 противотанкови гранати и автомати.

Австрия ще достави каски,бронежилетки и гориво на Украйна, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

"Днес свиках кризисния кабинет на федералното правителство: Австрия ще предостави хуманитарна помощ на Украйна. Наред с други неща, ще доставим каски и бронежилетки за службите за спешна помощ, както и гориво", написа Нехамер в профила си в Twitter.

Оръжия обещаха Чехия и Франция, но не се знае какви.

 Всичко за войната в Украйна четете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин от нея направи култ

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС (ВИДЕО)

Сирени за тревога в Киев, докато председателят на ЕП даваше пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа