ЕС постигна съгласие за нов закон за контрол над социалните мрежи

3475
ЕС постигна съгласие за нов закон за контрол над социалните мрежи
Снимка: iStock

ЕС постигна историческо споразумение за контрол на онлайн речта на омразата и фалшивите новини: законът за цифровите услуги (DSA) - втората част от мащабен проект за регулиране на технологичните компании, има за цел да осигури по-сериозни последици за платформи и уебсайтове, които хостват дълъг списък със забранено съдържание, от реч на омразата до дезинформация и изображения на сексуално насилие над деца.

Представители на Европейския съвет и Европейския парламент най-накрая постигнаха споразумение по законодателството, по което се работи от 2020 г. Разговорите бяха в Брюксел, предаде БГНЕС. Временното споразумение на ЕС остава предмет на официално одобрение от 27-те държави-членки и Европейския парламент.

Божанов: Ще създадем звено за мониторинг какво се случва в социалните мрежи

Ще създадем звено за мониторинг и анализ на това какво се случва в социалните мрежи и медийния пейзаж. Това каза министъра на електронн...

Технологичните гиганти бяха многократно критикувани за това, че не са контролирали своите платформи – например, терористичната атака в Крайстчърч, Нова Зеландия през 2019 г., предавана на живо във Facebook, предизвика глобално възмущение.

Въпреки че списъкът с компании все още не е публикуван, той ще включва гиганти като Google, Apple, Facebook, Amazon и Microsoft, както и Twitter и вероятно като TikTok, Zalando и Booking.com. Те ще бъдат задължени да оценят рисковете, свързани с използването на техните услуги, и да премахнат незаконно съдържание. Принципът на действие ще е следният - колкото по-голям, толкова по-задължен. Всички платформи с над 45 000 000 активни потребители месечно ще са сред тези, върху които ще се упражнява най-голям контрол.

Сред мерките, които влизат в новото законодателство, ще е възможността да се търси оспорване на модераторски решения или чрез арбитражен извънсъдебен механизъм, или чрез съда. Много важен аспект в закона ще са мерките за прозрачност, които ще дават възможност да се следи как работят алгоритмите на социалните мрежи, с които се дистрибутира съдържание. Ще има и разрешение за достъп на външни оценители и неправителствени организации до публична информация, за да се оценява как еволюират рисковете в онлайн средата.

Тъмната страна на интернет включва и платформи за електронна търговия, пълни с фалшиви или дефектни продукти.

Как социалните мрежи влияят на психиката ви

Вероятно не сте имали телефон, когато сте расли. За да се мотаете с приятели и да срещнете нови хора, някога трябваше да излезете навън...

"Днешното споразумение е историческо. Нашите нови правила ще защитят потребителите онлайн, ще гарантират свободата на изразяване и възможностите за бизнеса. Това, което е незаконно офлайн, на практика ще бъде незаконно онлайн в ЕС", написа в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Да, имаме сделка! С новия закон времето на големите онлайн платформи, които се държат така, сякаш са "твърде големи, за да ги е грижа" е към своя край. Голям крайъгълен камък за гражданите на ЕС", туитна и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който преди това описа интернет като "Дивия Запад".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа