ЕС увеличава три пъти средствата за спасителните операции в Средиземно море

4356
ЕС увеличава три пъти средствата за спасителните операции в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

На приключилата в четвъртък вечерта извънредна среща на върха за имиграцията и трафика на хора Европейският съюз (ЕС) реши да увеличи три пъти размера на средствата, които сега се отпускат за издирвателно-спасителни операции в Средиземно море. Заради последните трагични инциденти в този регион, ще бъде значително увеличен и капацитетът на тези мисии с допълнителни самолети, кораби, хеликоптери и персонал, предаде БНР.

На върховния представител за външната политика Федерика Могерини е възложено да подготви варианти за евентуална военна операция срещу трафикантите на хора, която да задържа и унищожава използваните от тях кораби и лодки. Срещата очаквано завърши без конкретно решение определена част от бежанците да бъдат прехвърляни от страните-входни пунктове към други държави от Евросъюза.

Чехия е против ЕС да определя колко бежанци да приема всяка държава

Чехия не желае отвън да й бъде диктувано какво количество бежанци да приема, както и откъде да бъдат те. Това заяви чешкият премиер Б...

"Това ще се прави на доброволен принцип – на този етап трябва да е доброволно, защото нямаме правна база, която да ни позволи да наложим нещо подобно. Днес страните членки не поеха конкретни ангажименти, но очаквам това да стане в следващите седмици", обясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Още конкретни мерки ще бъдат предложени през следващия месец, когато Европейската комисия ще обяви новата стратегия за миграцията. Държавните и правителствени ръководители ще се върнат отново към темата на редовното си заседание през юни.

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз заседаваха извънредно заседание в Брюксел, за да търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като в неделя 800 имигранти загинаха при корабокрушение на път за Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа