Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа води по смъртни случаи от коронавируса

23 декември 2020, 06:15 часа • 1309 прочитания

Европа стана първият регион в световен мащаб, регистрирал над 500 000 смъртни случая от COVID-19, предаде БГНЕС, позовавайки се на Reuters. Новият щам на коронавируса, открит във Великобритания, заплашва ефикасността на мерките за предотвратяване на пандемията в региона.

Съобщенията за мутиралия вариант на коронавируса извън Англия предизвикаха предколедно заключване и принудиха десетки страни да затворят границите си за пътуващи от Великобритания.

Италия, нацията с най-голям брой жертви в Европа, откри в неделя пациент, заразен с новия щам. Такива случаи бяха установени и във Франция и Дания.

По-рано този месец Обединеното кралство стана първата държава, която одобри ваксината на Pfizer/BioNTech, последвана от САЩ и Европейския съюз.

Броят на загиналите в Европа се увеличи през последните месеци. Осем месеца след първият смъртен случай от COVID-19 в региона бяха отчетени 250 000 смъртни случая. Отне само 60 дни, за да бъде премината границата от 500 000 жертви на вируса в Европа.

Франция, Испания, Италия, Обединеното кралство и Русия отчитат стотици смъртни случаи на ден и петте държави представляват почти 60% от общия брой на загиналите в региона.

Още: Коронавирусът в България: Ръст на новите случаи, но при направени повече тестове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес