Европейската комисия приветства Договора между България и Македония

2641
Европейската комисия приветства Договора между България и Македония
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (EК) приветства подписването на двустранния Договор за приятелство и добросъседство между България и Република Македония.

Това се казва в съвместно изявление на външния министър на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

България и Македония подписаха Договора за добросъседство (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество...

С този договор двете страни показват желанието си да разрешат двустранните проблеми. Неговото сключване е пример за всички останали балкански държави, се казва в съвместното изявление на двамата високопоставени европейски представители.

Договорът е положителна крачка напред в добросъседските отношения и увеличава европейската перспектива на Македония, което е в интерес на македонските граждани, заявяват още Хан и Могерини, пише БГНЕС.

Малко по-рано премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха в Скопие Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

"Подписването на договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. България и Македония направиха историческата стъпка напред заедно". Това заяви министър-председателят Зоран Заев веднага след полагането на подписите под историческия документ.

Захариева за Договора: Надявам се македонските политици да бъдат национално отговорни

Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество с Македония, който ще подпишем днес, е едно добро начало. Това каза вицепреми...

"Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Българският премиер заяви, че подписаният днес Договор има смисъл, защото показва на ЕС, че в размирни Балкани, където само преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало. Според Борисов реакцията на ЕС ще е изключително положителна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа