Европейският парламент ще гласува новата Европейска комисия

1891
Европейският парламент ще гласува новата Европейска комисия
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Европейският парламент ще гласува състава на новата Европейска комисия, начело с предложения председател Урсула фон дер Лайен, на 27 ноември.

"Европейският парламент, който е избран пряко от европейските граждани, ще търси отговорност от Комисията и ще гарантира, че тя изпълнява обещанията си", заяви председателят на ЕП Давид Сасоли, цитиран от БГНЕС.

Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК, без Великобритания

Новите 25 еврокомисари и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността бяха одобрени на днешното заседа...

След обмен на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на ЕК Франс Тимерманс, Маргрете Вестегер и Валдис Домбровскис, Председателският съвет на ЕП изготви последната си оценка на изслушванията на всички кандидати за комисари. След анализ на писмата за оценка от отговорните комисии и препоръката на Съвета на председателите на комисии Председателският съвет даде зелена светлина и обяви изслушванията за официално приключени.

Следващият най-високопоставен лидер в Брюксел Урсула фон дер Лийен представя своя екип пред Европейския парламент в сряда, с надеждата най-накрая да остави един труден преход зад гърба си, пише АФП.

Новият президент на Европейската комисия се надяваше да встъпи в длъжност преди месец, но това беше осуетено от спорове около нейния изпълнителен екип. Бившият министър на отбраната на Германия е изправена пред серия предизвикателства в началото на мандата си на 1 декември, когато ЕС се разминава в позициите си с Вашингтон по отношение на търговията, климата и Иран, докато се бори със забавяща се икономика и ядосва с Русия.

61-годишният ветеран от дясната партия на канцлера Ангела Меркел също трябва да се бори с нарастващите разделения между стария шеф на Комисията и френския президент Еманюел Макрон, тъй като пропастите на франко-германския двигател на ЕС вече са видни.

Първо, тя трябва да убеди евродепутатите да дадат подкрепата си за екип, съставен от всяка от 27-те държави-членки - без Великобритания, която планира да напусне блока. Нейното собствено назначение като ръководител на Комисията беше одобрено през юли само с девет гласа повече, отколкото бяха необходими. Трима от първоначалните ѝ кандидати за комисари безпрецедентно бяха отхвърлени по време на парламентарния процес на изслушване, отслабвайки нейния авторитет от самото начало.

Адина Вален е номинирана за еврокомисар по транспорта

Румъния предложи свой евродепутат. Президентът Урсула фон дер Лайен бързо одобри кандидатурата. Така в рамките на няколко часа 51-годиш...

Въпреки това дипломатите от ЕС и парламентарните лидери са предпазливо оптимистични, че тя ще прескочи препятствието, по време на публичното гласуване от членовете на ЕП в 13:30 часа българско време.

"Ще бъдем обединени в подкрепата си за Комисията", обеща Манфред Вебер, ръководител на десния парламентарен блок Европейската народна партия в парламента и самият той беше кандидат за президент на Комисията.

Самият Вебер беше един от малката група от така наречените шпиценкандидати или водещи кандидати, представляващи партийни блокове, от които депутатите се надяваха да осигурят евентуалния лидер на комисията. Но лидерите на държавите-членки на ЕС, начело с Макрон, преобърнаха този експеримент в парламентарна демокрация и наложиха външен избор.

Гласуването за потвърждаване на Фон дер Лийен беше проведено чрез таен вот, което позволи на много членове на ЕП да гласуват срещу нея в знак на протест срещу политическата тактика на лидерите на ЕС.

Но в сряда гласуването на одобрение за Комисията като цяло ще се провежда открито, като помага на основните десноцентристки, социалдемократически и либерални фракции да получат подкрепа. Лидерът на групата на социалистите и демократите Иратсе Гарсия Перес отбеляза, че натискът отляво е принудил Фон дер Лайен да се ангажира с широко базирана политическа платформа.

Фон дер Лайен обяви новия състав на Европейската комисия

Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) подписа списъка с имената на кандидатите за комисари. Очаква се утре да обяви те...

Комисията има членове от целия политически спектър, а Фон дер Лийен промени плановете си как да назове един от ресорите - "Защита на нашия европейски начин на живот" - име, което мнозина виждат твърде близко до реториката на крайнодесните.

12 от 27 от членовете ще бъдат жени, което не е точно паритетът, който беше обещан, но е най-високият брой дами в Комисията в историята на Европейската комисия.

Въпреки това ще има противопоставяне. Евроскептиците, крайно левите и десните популистки партии в парламента ще гласуват против, а зелените заявиха, че ще се въздържат. Петима френски социалисти също няма да вдигнат ръка. "Няма да подпишем празен чек", заяви евродепутатът Рафаел Глуксман.

И има още един потенциален облак, надвиснал над новия лидер на Еврокомисията: отсъствието на британски комисар. Британският премиер Борис Джонсън е категоричен, че ще изтегли Великобритания от ЕС на 31 януари, след като Brexit беше многократно отлаган на фона на споровете в парламента за условията на развода. Междувременно той отказа да запълни мястото на Великобритания в Комисията, позовавайки се на съвети от длъжностни лица, че не може да назначи такъв по време на предизборна кампания. Заради това има заведена наказателна процедура от ЕС.

Някои политици от Брюксел са обезпокоени, че директивите на ЕС могат да бъдат подложени на законово оспорване, ако ЕК не бъде съставена от пълния си състав от 28 членове. Екипът на Фон дер Лийен се надява, че заплахата им да започнат юридическо оспорване на решението на Лондон ще докаже, че са направили добросъвестен опит да спазят Договора за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа